Ryanair bereid minister Peeters te ontmoeten over bagagetoeslag

Bron © BELGA
Brussel -

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair blijft ervan overtuigd dat haar nieuwe bagagetoeslag “volledig in lijn ligt met de Belgische en de Europese wetgeving”. Ze is ook bereid dat uit te leggen aan minister van Consumentenzaken Kris Peeters, laat Ryanair woensdag weten in een persbericht.

Peeters zei dinsdag dat Ryanair de toeslag niet mag aanrekenen aan passagiers die hun vlucht al hadden geboekt vóór 1 september, toen de toeslag van kracht werd. “Ryanair mag niet eenzijdig de prijs van een al gereserveerde vlucht verhogen, dat is contractbreuk”, stelde de CD&V-vicepremier.

De budgetvlieger spreekt tegen dat de toeslag eenzijdig wordt opgelegd. “De wijzigingen werden met instemming van de klanten (die voor 1 september hadden geboekt) doorgevoerd, want zij kregen de mogelijkheid om hun vlucht volledig te laten terugbetalen of te annuleren indien ze niet akkoord gingen”, luidt het.

Ryanair aanvaardt vanaf 1 november alleen nog rug-, hand- of laptoptassen als handbagage. Rolkoffertjes en andere tassen van zekere omvang moeten tegen betaling ingecheckt worden als bagage voor de vrachtruimte. Er is een uitzondering voor passagiers met een zogeheten priority-ticket.

De toeslag geldt officieel voor boekingen sinds 1 september, maar wordt ook toegepast op vluchten die voordien al waren geboekt (en die plaatsvinden na 1 november).

Volgens Ryanair zijn de nieuwe regels nodig om passagiers vlotter aan boord te laten gaan.

AANGERADEN