Als bij wonder maar één lichtgewonde na helicrash: “Tien meter hoger en we waren eraan”

  • Hulpdiensten leegden uit voorzorg de brandstoftank.
Kortrijk / Wevelgem -

“Een geluk bij een ongeluk”, was het volgens Guy Debaere (69). Met drie vrienden zou hij met een helikopter vertrekken vanop de luchthaven Kortrijk-Wevelgem, maar meteen na het opstijgen stortte het tuig neer. Eén man werd lichtgewond afgevoerd.

Hulpdiensten snelden woensdagmiddag omstreeks halfeen richting de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Daar was een helikopter gecrasht. Net na het opstijgen was een technisch defect opgedoken en stortte het tuig neer. De vier inzittenden kwamen er met de schrik vanaf. Eentje werd lichtgewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Guy Debaere was een van de passagiers. De 69-jarige ondernemer prees zich nadien gelukkig dat hij nog alles kon navertellen. “De piloot is een ervaren man, dus we hadden er alle vertrouwen in”, zegt hij. “Toen we ons op zo’n vijftien à twintig meter hoogte bevonden, verloor de turbine kracht. Daarna haperde de helikopter aan de omheining naast de landingsbaan waarop hij op zijn zij neerstortte”, zo getuigt de Rekkemnaar.

Sterrenzaak in Noord-Frankrijk

Paniek was er nauwelijks. “Daar was geen tijd voor”, klinkt het. “Alles was in amper vijf seconden gebeurd. Gelukkig waren we maar net opgestegen en vielen we in het gras. Tien meter hoger en we waren eraan geweest.”

Guy is geen veelvlieger. Het was dan ook toeval dat hij in de helikopter zat. “We zouden gaan eten in een sterrenzaak in Noord-Frankrijk, en ik had daarvoor vrijaf genomen. Brute pech, dus”, aldus de man. “We gaan nu eerst naar het ziekenhuis onze vriend bezoeken. Daarna gaan we alsnog ons aperitief drinken. We gaan zeker nog eens op restaurant, al zal dat met de auto zijn.”

De brandweer moest uiteindelijk geen bluswerken uitvoeren. Na de crash werd de 450 liter brandstof uit voorzorg uit de tank gehaald en werd het schroot getakeld. De luchthaven bleef gesloten tot 16 uur, na het onderzoek van het directoraat-generaal Luchtvaart. “We hebben maar enkele vluchten moeten cancelen”, zegt Filip Daem, voorzitter van de raad van bestuur van de luchthaven.

Door djr gsd
VOOR ABONNEES