Straten blank, tunnels dicht, supermarkten ingestort: onweer slaat hard toe, ook vandaag code geel

Bron © KMI, Noodweer Benelux, Belga

Delhaize in Opwijk, ondergelopen straten in Diepenbeek en Wilrijk. Foto: Tom Palmaers/if

Diepenbeek / Wilrijk -

Van nazomer was er woensdagavond weinig te merken. Een fors onweer hield lelijk huis. Vooral Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant werden zwaar getroffen. Ook de komende uren en dagen wordt nog veel regen verwacht.

Straten blank, tunnels dicht, supermarkten ingestort: onweer slaat hard toe, ook vandaag code geel
Foto: KMI

In Limburg kondigde het KMI woensdag code geel af, en dat bleek een correcte voorspelling. Het Limburgse Diepenbeek kreeg het bijvoorbeeld zwaar te verduren. Daar begon het onweer woensdag in de vroege avond met hevige neerslag, waardoor de straten in een mum van tijd blank stonden.

De brandweer in Tongeren kreeg een vijftiental oproepen vanuit deelgemeenten Rutten en Koninksem. Daar stroomde het water in enkele keldergarages binnen.

In Zonhoven waren er problemen in de Molenweg. In Sint-Truiden steeg het water enorm snel in de Sint-Trudostraat en de Abdijstraat. In Beringen moest de brandweer water wegpompen uit kelders en bedrijven aan de Zwanenbergstraat en de Beverlosesteenweg.

De brandweer ging in Hasselt aan het Kinepoliscomplex preventief zandzakjes leggen.

De overlast in Diepenbeek.

Ook elders: straten, kelders en tunnels ondergelopen

De andere provincies onsprongen dan wel de dans wat ‘code geel’ betreft, maar op verschillende plaatsen regende, bliksemde en donderde het woensdagavond ook hevig.

In Antwerpen zorgde een korte maar felle wolkbreuk omstreeks 20 uur voor heel wat overlast in de omgeving van de A12 en Boomsesteenweg in Wilrijk. Verschillende tunnels liepen onder water. Het Vlaams Verkeerscentrum riep het verkeer om de A12 en de N177 te vermijden.

A12, ter hoogte van grens tussen Wilrijk en Aartselaar. Video: JVH

Op de Antwerpse ring was wegens wateroverlast de rechterrijstrook afgesloten tussen Antwerpen-Oost en Deurne en ook op het knooppunt Antwerpen-Oost zelf, op de E313 en de afrit van de E313 in Wommelgem waren er soortgelijke problemen.

In het Antwerpse Erasmusziekenhuis zakte, wellicht eveneens door de hevige regenval, een vals plafond in. Er vielen geen gewonden en het ziekenhuis kon gewoon operationeel blijven.

De Antwerpse brandweer ontving ruim 200 oproepen voor wateroverlast, vooral voor ondergelopen straten. De Brandweer Zone Antwerpen kreeg woensdagavond versterking van de zone Rivierenland om alle oproepen zo snel mogelijk af te handelen. De operationele coördinatiefase van het rampenplan werd ook afgekondigd om alle hulpdiensten efficiënt met elkaar te laten overleggen.

Ook elders in de provincie Antwerpen gingen woensdagavond de hemelsluizen open. De rioleringen konden het water niet slikken en ook kelders liepen onder. De kans dat de vestiging van supermarkt Carrefour Market op de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Ter Maelenbaan in Schilde vandaag de deuren opent is quasi onbestaande. “Door de regenval is een deel van het dak ingestort”, zegt Bart De Coninck, bevelvoerder van de brandweer. “Het gaat om een stuk van tien op vijftien meter.” Door die instorting is de winkel volledig onder water komen te staan, gisterenavond dreven producten tot op de parking. De civiele bescherming kwam ter plaatse om samen met de brandweer het dak te dichten. De stabiliteit van de winkel moest gisteren nog onderzocht worden.

Delhaize stort in

In het Vlaams-Brabantse Opwijk heeft de lokale Delhaize het dan weer zwaar te verduren gekregen. Daar stortte het plafond in als gevolg van de zware regenval.“De afloop aan het dak van het Delhaize-warenhuis aan de Steenweg op Dendermonde was verstopt, zodat het regenwater zich heeft opgestapeld op het dak en het dak het begeven heeft”, bevestigt burgemeester Albert Beerens van Opwijk. “Er zijn daarbij gelukkig geen gewonden gevallen maar de materiële schade is enorm. De winkel zal vermoedelijk verschillende dagen gesloten blijven om alles op te ruimen en het dak te herstellen.”

Straten blank, tunnels dicht, supermarkten ingestort: onweer slaat hard toe, ook vandaag code geel
Het ingestorte interieur van de Delhaize in Opwijk. Foto: ego

Ook in Zellik en Groot-Bijgaarden liepen kelders en straten onder en op de E40 in Ternat waren twee rijstroken lange tijd versperd door wateroverlast.

Ook in Brussel en in Wallonië zijn de gevolgen aanzienlijk. Verschillende tunnels zijn in het Brusselse een tijdlang gesloten, nadat ze deels onder water kwamen te staan door de hevige regenval.

Rest van de week

Na het optrekken van het ochtendgrijs is het donderdag gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. In het westen van België is wat lichte neerslag mogelijk terwijl in het centrum en het oosten enkele fikse buien met onweer tot ontwikkeling kunnen komen. In de loop van de namiddag wordt het opnieuw droog in het westen en komen er opklaringen. De maxima liggen tussen 17 graden in Hoog-België en lokaal 21 graden elders.

Het KMI waarschuwt voor code geel in het hele land, behalve in West- en Oost-Vlaanderen:

(Lees verder onder de tabel)

Straten blank, tunnels dicht, supermarkten ingestort: onweer slaat hard toe, ook vandaag code geel
Foto: KMI

Donderdagavond verschijnen er opklaringen. Maar in de loop van de nacht bereikt al een nieuwe storing met lichte neerslag de kuststreek. Die breidt zich daarna uit naar het centrum van het land. De minima liggen tussen 7 en 15 graden.

Straten blank, tunnels dicht, supermarkten ingestort: onweer slaat hard toe, ook vandaag code geel
Vrijdag en zaterdag wisselen de plaatselijke regenbuien, wolken en zon elkaar af. Foto: KMI

Vrijdag trekt een regenzone van de kust naar de Ardennen. Na de doortocht ervan wordt het droger met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 12 en 17 graden. De wind waait matig, en aan zee vrij krachtig, uit het zuidwesten met pieken tot 50 km/h. Bij de passage van de regenzone ruimt de wind naar west tot noordwest.

Zaterdag steekt een regenzone de Noordzee over en doet daarbij soms ook het noordwesten van België aan. In de Ardennen zijn wat streepjes zon mogelijk. De maxima liggen tussen 15 en 19 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten. Aan zee waait de wind soms vrij krachtig met rukwinden rond 50 km/h.

Zondag trekt een verzwakte storing zuidoostwaarts over ons land. Het wordt gedeeltelijk tot tijdelijk zwaarbewolkt met soms wat lichte regen. Het wordt vrij zacht met een geleidelijk afnemende westenwind.

Tijdens de eerste helft van volgende week zendt een strakke zuidwestenwind zachte oceaanwind in onze richting. In veel streken stijgt het kwik tot boven 20 graden. Regenzones trekken over de Britse Eilanden en de Noordzee en dringen soms ook ons land binnen. Het centrum en het zuidoosten van België blijven daarvan grotendeels gespaard en krijgen meer zon.

Straten blank, tunnels dicht, supermarkten ingestort: onweer slaat hard toe, ook vandaag code geel
Boven de 20 graden blijven we de komende twee weken wel, wat maximumtemperaturen betreft. KMI
Door mrra, adb, mtm