Studenten trekken straat op tegen Schild & Vrienden: "Niet in onze naam"

Een groep studenten organiseert op 25 september een protestactie tegen de rechts-radicale jongerenbeweging Schild & Vrienden (op foto). Foto: IF

Gent - Een boze groep studenten van de Universiteit Gent organiseert op 25 september een protestactie tegen Schild & Vrienden. Dat delen ze mee via Facebook, nadat een reportage van VRT-programma Pano gisterenavond onthulde dat S&V-leden in besloten chatgroepen racistische en antisemitische berichten uitwisselen.

De protestactie "Dries Van Langenhove vertegenwoordigt ons niet" wordt vooral een statement tegen het boegbeeld van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove. Die is behalve student aan de UGent ook bestuurslid. Al meer dan tweehonderd studenten schreven zich in. 

"De reportage van Pano over Schild & Vrienden heeft heel Vlaanderen geschokt", zeggen de studenten. "Haat, racisme, seksisme, homofobie, antisemitisme en zelfs oproepen tot geweld blijken schering en inslag. De voorzitter en oprichter van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove, zetelt als studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de UGent. Iemand die geweld, racisme, vrouwenhaat, homo- en transfobie predikt, iemand die poseert met vuurwapens kan echter de open en diverse studentengemeenschap van de UGent niet verdedigen. 

Wij zeggen: niet in onze naam! We wensen met deze actie duidelijk te maken dat de acties en visie van Schild & Vrienden niet overeenkomen met de rijke diversiteit van UGent, en dan ook hier niet thuis horen. Namens enkele studentenvertegenwoordigers hopen we op een talrijke opkomst om een signaal te sturen dat wij, niet zij, de stem van de student vertegenwoordigen!"

De protestactie vindt plaats op 25 september aan het rectoraat.

Vanavond om 18u wordt er ook een betoging georganiseerd onder de Stadshal.
 

Door Tuly Salumu
AANGERADEN
Meest recent