CD&V’er en vier N-VA’ers trekken zich terug na spraakmakende reportage over Schild & Vrienden

Bron © Eigen Berichtgeving / Belga
Aalst -

Al vier N-VA-leden hebben op hun lokale verkiezingslijst een stap opzij gezet na de spraakmakende Pano-reportage over Schild & Vrienden. De partij had donderdagochtend al laten verstaan dat er voor de leden van de rechtse studentenvereniging geen plaats is binnen hun partij. Ook een CD&V-kandidaat trekt zich terug.

Aalst

“Ik ben helaas de genoemde Aalstenaar in de Pano-reportage, alhoewel ik slechts één meme geplaatst heb en dit anderhalf jaar geleden. Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA”, klonk het donderdag in een reactie van Stijn Everaert. “De framing binnen de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg. Ik zet een stap opzij van de lijst omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met haar sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepenen in gevaar komt”, laat de N-VA-kandidaat donderdagochtend weten. Hij stond er op de 22ste plaats, maar zet nu dus een stap opzij. Volgens de burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA) neemt zijn lokale afdeling akte van de beslissing.

CD&V’er en vier N-VA’ers trekken zich terug na spraakmakende reportage over Schild & Vrienden
Stijn Everaert stelt zich niet langer kandidaat voor de N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen in Aalst. Foto: N-VA

LEES OOK. N-VA-lid op lijst Theo Francken had link met Schild & Vrienden: “Maar engagement is fel verminderd”

Sint-Niklaas

Ook Igor Praet, die op de 18de plaats stond op de N-VA lijst in Sint-Niklaas, heeft besloten om zich niet langer verkiesbaar te stellen na banden met Schild & Vrienden. Dat bevestigt voorzitter Hans Van Landeghem. Praet neemt ook ontslag als voorzitter van Jong N-VA Sint-Niklaas.”Hij heeft voorts verklaard dat hij zich volledig distantieert van het gedachtegoed en de praktijken van Schild en Vrienden.”

Maaseik

Bij de lokale N-VA-afdeling van Maaseik heeft Dennis Laveaux dan weer besloten om een stap opzij te zetten. Hij is niet langer kandidaat op de lijst. “Voor N-VA Maaseik kunnen racisme en antisemitisme niet door de beugel. Dennis Laveaux, die in opspraak kwam na een VRT-reportage, zet per direct een stap opzij. Hij wordt op onze lijst vervangen door een andere kandidaat”, stelt N-VA Maaseik in een Facebook-bericht.

Puurs

In Puurs zal kandidaat Jorden Dewachter niet meer op de N-VA-kieslijst verschijnen. Dat bevestigt lijsttrekker Jan Van Camp aan onze redactie. Dewachter zou op de negende plaats op de lijst komen te staan.

“Aanvankelijk was er alleen een Twitterbericht, waarin hij werd beticht van lidmaatschap van S&V. Jorden heeft dat meteen tegen gesproken. Maar gedurende de dag is de commotie over Jorden toegenomen”, zegt Van Camp. “We wilden schade aan ons politieke project vermijden. Daarom hebben we in onderling overleg beslist dat Jorden niet op de lijst zal staan. Hij zegt nog steeds dat hij niets te maken heeft met Schild en Vrienden, hij heeft enkel een Facebook-post geliket. Hij neemt afstand van de racistische boodschappen.”

LEES OOK. Ouders maken zich zorgen om Mechelse scoutsleider die opduikt in Schild & Vrienden-reportage

Ook CD&V’er zet stap opzij

In Stekene trekt de 21-jarige Thomas Maes zich terug als kandidaat op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, zo laat de plaatselijke afdeling donderdagavond weten. “Ik ben slechts één keer aanwezig geweest op een activiteit van S&V en heb verder niets te maken met die vereniging, van wie ik de opinies niet deel”, aldus Maes. “Maar uit respect voor mijn medekandidaten op de CD&V-lijst, en vooral voor de dynamische, nieuwe lijsttrekster, zal ik niet deelnemen aan de verkiezingen.”

“Ik vrees dat mijn aanwezigheid op de lijst de kansen van mijn collega’s kan schaden”, stelt Maes nog. “Ik sta helemaal niet achter de doelstellingen van de S&V-kring. Die staan zelfs haaks op mijn christendemocratische overtuiging. In het huidige klimaat kan ik evenwel niet meer politiek functioneren in Stekene.”

“Horen niet thuis bij ons”

De jongerenafdeling van N-VA telt een twintigtal leden die “op een of andere manier” betrokken zijn bij Schild & Vrienden, op een totaal van 3.800 leden. Dat zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. “Dat gaat natuurlijk in verschillende gradaties: van een like op Facebook, tot deelnemen aan een actie of zelfs meedoen aan dat soort van neonazistische praat. In dat laatste geval is het zeker duidelijk dat ze niet bij de partij thuishoren”, klinkt het.

De partij zal alle mogelijke betrokkenen aanspreken en daarna zien welke stappen kunnen worden ondernomen, zegt hij. “Leden kunnen uit de jongerenafdeling en uit de partij als geheel worden gezet”, benadrukt Roggeman.

CD&V’er en vier N-VA’ers trekken zich terug na spraakmakende reportage over Schild & Vrienden
Stijn Everaert, die op de Aalsterse N-VA lijst voor de verkiezingen stond, voerde campagne met een opmerkelijke foto. Foto: Pano VRT

“Gevaarlijke ideeën”

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir liet eerder donderdag al weten dat leden van Schild & Vrienden geen plaats hebben bij haar partij N-VA. Dat zei ze donderdag in De Ochtend (Radio 1). “Ik zag nul respect voor andersdenkenden, vrouwen, holebi’s, mensen met een andere kleur”, zei Demir. “Ze hebben de mond vol over verlichting en westerse waarden, maar wat we zagen in de reportage gaat daar lijnrecht tegen in. Vandaar dat ik vind dat we dat heel sterk moeten veroordelen. Zulke ideeën kunnen gevaarlijk zijn”.

“Dat er jongeren van onze partij ook actief zouden kunnen zijn bij Schild & Vrienden, ontken ik niet. Maar dit soort idiotieën verkondigen en over de Westerse waarden praten, dat is onverenigbaar”, zei Demir, die ervan uitgaat dat de partij de nodige stappen zal nemen. “Wat mij betreft horen die jongeren niet thuis bij ons, maar nergens eigenlijk.”

LEES OOK. Parket van Gent start onderzoek na ophefmakende reportage over Schild & Vrienden: “Nagaan of en door wie er strafbare feiten zijn gepleegd”

Ook Theo Francken laat zich niet onbetuigd: “Dit is niet mijn Vlaanderen en dit zijn niet mijn waarden. De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme”, luidt het in een tweet van de staatssecretaris voor Asiel & Migratie. Hij vraagt een onderzoek dat moet aantonen wie juist wat gepost en of geliket heeft in de besloten groepen.

Bij de partij zelf wordt iets afwachtender gereageerd, maar ook daar wordt zwaar getild aan de mogelijke banden met Schild & Vrienden. Daarom zullen alle N-VA-leden die deel uitmaken van de vereniging op het matje geroepen worden. “Er zal met hen een gesprek worden aangegaan, nadien beraden we ons over verdere stappen”, aldus partijwoordvoerder Bram Bombeek.

(lees verder onder de foto)

CD&V’er en vier N-VA’ers trekken zich terug na spraakmakende reportage over Schild & Vrienden
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Foto: BELGA

Schild & Vrienden kwam in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano die woensdagavond werd uitgezonden. Daarin is te zien hoe de sympathisanten van de beweging in besloten chatgroepen seksistische, nazistische en racistische foto’s en opmerkingen rondsturen.

Door jdb
AANGERADEN