Geen Ryder Cup voor Thomas Pieters is serieuze domper, maar: “Dit is geen drama voor zijn carrière”

Foto: AFP

Van beste Europese Ryder Cup-debutant ooit twee jaar ­geleden naar niet-verkozen: vanzelfsprekend baalt Thomas Pieters, ook al komt zijn niet-selectie voor een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld niet als een verrassing. “Maar dit is geen drama voor de verdere carrière. De volgende tien keer willen we de Ryder Cup niet meer missen.”

“Het waren moeilijke telefoongesprekken met diegenen die er niet bij zijn.” De Europese Ryder Cup-captain Thomas Bjorn maakte gisteren zijn laatste vier wildcards bekend van zijn twaalfkoppige Ryder Cup-team. Een dag eerder had hij de afvallers al gebeld, en helaas rinkelde de gsm ook ten huize Thomas Pieters. Een huizenhoge verrassing is het niet. Daarvoor waren Pieters’ resultaten niet zoals twee jaar geleden, toen hij enkele ferme uitschieters kende. Bjorn koos, omdat vijf van de acht rechtstreeks geplaatsten Ryder Cup-debutanten zijn, voor ervaring bij zijn wildcards. Daarbij woog het beste Ryder Cup-debuut voor Team Europa van Pieters twee jaar geleden te licht. “Natuurlijk is hij teleurgesteld, dat is elke sportman die naast een doel grijpt”, zegt Lieselotte Pieters, zijn zus en manager. “Hij hoopte nog op een waterkans na zijn betere resultaten van de laatste ­weken (hij haalde drie keer de top 10, nvdr.), maar Thomas is realistisch genoeg om te beseffen dat de kapitein een luxeprobleem had, en er heel wat kandidaten waren. Hij is net iets te laat in vorm.”

Nieuw doel: Europese ranglijst

Geen Thomas Pieters dus voor de tweede keer op rij in het meest prestigieuze golftreffen ter wereld, de tweejaarlijkse ontmoeting tussen het kruim van Amerika en Europa, een wereldwijd gemediatiseerd sportevenement. Wat nu? “Dit is een domper, maar lang geen drama voor de rest van zijn carrière”, zegt Lieselotte. Is dat peptalk? Neen, het is weinigen gegeven keer op de keer de Ryder Cup te halen. Integendeel, het gros der toppers maakt mee wat Pieters nu meemaakt. Ook deze selectie telt golfers die er na een tijd weer bij zijn. “Het is jammer, want Thomas heeft altijd gezegd dat hij nooit meer een ­Ryder Cup wilde missen. Dus de volgende tien keer wil hij er absoluut opnieuw bij zijn.” (lacht)

Thomas Pieters is vanaf ­vandaag in Zwitserland aan de slag. “Hij voelt zich goed, de rugproblemen van de voorbije maanden zijn van de baan.” Het nieuwe hoofddoel is de Race to Dubai – de Europese ranglijst. Pieters is al vrijwel zeker van zijn plaats volgend jaar in de European Tour, na de Amerikaanse PGA het meest prestigieuze circuit. ­Lieselotte Pieters: “Hij heeft nog drie maanden om zo hoog mogelijk te raken.”

Door Hans Jacobs en Christian Ceuterick
  • AANGERADEN