N-VA wil gesprek met alle leden die aangesloten zijn bij Schild & Vrienden

Schild & Vrienden-bezieler Dries Van Langenhove Foto: rr

De N-VA-leden die deel uitmaken van de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden zullen op het matje worden geroepen door de partijtop. "Na dat gesprek zullen we ons beraden over verdere stappen", laat woordvoerder Bram Bombeek weten.

Dat de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden banden heeft met de N-VA, is geweten. Pano onthulde gisterenavond hoe de beweging zich verkoopt als salonfähig, maar achter de schermen grossiert in racisme, antisemitisme en seksime.

Vandaag haasten de N-VA-kopstukken zich om afstand te nemen van het discours van Schild & Vrienden. Staatssecretarissen Zuhal Demir en Theo Francken verwerpen de organisatie. "Dit is mijn Vlaanderen niet", aldus Francken. "Zoek hulp", klinkt het bij Demir.

Uit de partij zetten?

Sommige leden van de N-VA zijn ook lid van Schild & Vrienden. Wat zal er met hen gebeuren? Demir windt er geen doekjes om: op Radio1 zei ze dat de leden in kwestie wat haar betreft uit de partij gezet mogen worden. "Het feit dat sympathisanten van Schild & Vrienden zeggen dat ik niet behoor tot hun volk staat in schril contrast met wat we zeggen en denken over die Vlaamse identiteit, die inclusief is", zei Demir. "Wat mij betreft horen die jongeren niet thuis bij ons, maar nergens eigenlijk."

Op het hoofdkwartier wordt afwachtend gereageerd. "Er zal een gesprek worden aangegaan, nadien beraden we ons over verdere stappen", aldus partijwoordvoerder Bram Bombeek.

"Uit organisatie gestapt"

Intussen raakte bekend dat Stijn Everaert, lid van beide organisatie en kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst, een stap opzij zet. Zo melden de VRT en TV Oost. Zijn Aalsterse afdeling zou hem af de lijst gehaald hebben. Op zijn Facebookpagina zei hij vanmorgen al dat hij uit Schild & Vrienden stapt.

"Het is nooit mijn bedoeling geweest om onze jongerenpartij of moederpartij te schaden", aldus Everaert. "Ik wil graag uw goede wil vragen. Voor iedere Jong N-VA’er die lid was van SenV (we zijn er allen nu uitgestapt, uiteraard). Niemand van ons is racistisch. (...) Sorry."

Een andere Jong N-VA"er, Jan Vanhove, laat weten dat alle Jong N-VA’ers afstand nemen van Schild & Vrienden. Hij neemt zelf de verantwoordelijkheid op, omdat hij naar eigen zeggen "het dichtst bij Dries Van Langenhove" stond. "Ik ben me bewust van de ernst van de feiten, maar heb dit nooit gezien (of misschien niet willen zien). Dit valt niet goed te praten.”

Door Marjan Justaert