Rector UGent: “Dries Van Langenhove met onmiddellijke ingang geschorst, interne tuchtprocedure gestart”

Rector Rik Van de Walle (l.) heeft Dries Van Langenhove (r.) met onmiddellijke ingang geschorst. Foto: Brecht Van Maele / Pano VRT

Gent -

UGent-rector Rik Van de Walle heeft op een persconferentie bevestigd dat er een interne tuchtprocedure is opgestart tegen Dries Van Langenhove, de kopman van de rechtse studentenbeweging Schild & Vrienden. “We hebben hem met onmiddellijke ingang geschorst en de procedure is opgestart om hem volledig van de UGent te verwijderen”, klonk het onder meer.

Dries Van Langenhove is de oprichter en woordvoerder van Schild & Vrienden. Hij zetelde ook in de raad van bestuur van de UGent. Maar na een ophefmakende Pano-reportage heeft de UGent besloten om de student met onmiddellijke ingang te schoren. “Niet enkel in de raad van bestuur, maar ook als student. Hij zal niet meer toegelaten worden tot de gebouwen en alle faciliteiten van de universiteit”, klonk het bij rector Rik Van de Walle. “Ik ben als rector, als bestuurder, als ouder en als mens diep geschokt. Voor de UGent blijft vrijheid van meningsuiting een grondrecht, maar met de reportage is er een belangrijke grens overschreden. Het discours van Schild & Vrienden is niet alleen juridisch strafbaar, maar overschrijdt ook een morele grens.”

LEES OOK. Voorzitter Schild & Vrienden dient klacht in: “Dit is gortig en platvloers van de VRT”

De rector wil een duidelijk signaal geven. “Aan de maatschappij in het algemeen, maar in het bijzonder aan onze studenten, aan hun ouders en aan onze personeelsleden. Er was al langer bezorgdheid over de groepering, maar hun uitspraken waren tot dan toe geen sanctioneerbare tuchtfeiten of strafrechtelijke handelingen. De reportage van gisteren heeft echter heel wat nieuwe feiten aan het licht gebracht. Dat ook het parket van Gent intussen een strafdossier heeft geopend, is bijzonder positief. Wij zijn een open en verdraagzame universiteit”, zegt Van de Walle.

(lees verder onder de foto)

Rector UGent: “Dries Van Langenhove met onmiddellijke ingang geschorst, interne tuchtprocedure gestart”
Rector Rik Van de Walle op de persconferentie. Foto: CMA

In een reactie op VTM noemt Van Langenhove de beslissing van de UGent “absurd”. “Dit is een zeer ingrijpende maatregel. Het is absurd dat dergelijke verstandige mensen, zonder naar mij te luisteren en puur en alleen op basis van een lasterlijke reportage die mij afschildert als een racist, zulke overhaaste beslissingen neemt”, aldus Van Langenhove.

Democratisch verkozen

Opmerkelijk: Van Langenhove zal in de raad van bestuur opgevolgd worden door zijn voorganger. Niet door zijn opvolger Louis, die ook in de Pano-reportage te zien was. Rector Van de Walle benadrukt nog dat een incident als dit overigens in alle universiteiten kan gebeuren. “Dries is verkozen door de studenten, en dat was op zich een goede zaak. We gaan de mogelijkheid tot inspraak van studenten voorlopig dus niet veranderen. Het is goed dat studenten op democratische wijze hun vertegenwoordiging kunnen kiezen.”

Schild & Vrienden en zijn oprichter Dries Van Langenhove kwamen in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano die woensdagavond werd uitgezonden. Daarin is te zien hoe de sympathisanten van de beweging in besloten chatgroepen seksistische, nazistische en racistische foto’s en opmerkingen rondsturen.

LEES OOK. Al drie N-VA’ers opgestapt na spraakmakende reportage over Schild & Vrienden: druk op andere leden neemt toe

Door cma, jdb, jvh