Commotie na de finish in Vuelta: winnaar en Dylan Teuns botsen keihard op "idioot"

Bron © BELGA

De Fransman Alexandre Geniez heeft in het Galicische Manon de 12e etappe in de Vuelta gewonnen maar meteen na de finish belandde hij weer met beide voetjes op de grond. Letterlijk, helaas. De winnaar botste immers op een official en achter hem konden Van Baarle, Padun en Dylan Teuns een valpartij niet ontwijken.

LEES OOK: Fransman Geniez nekt Belgen na lange ontsnapping in Vuelta, Herrada is de verrassende nieuwe leider

Dylan Teuns kwam er goed vanaf. “Ik zag iemand voor Geniez lopen, hij kwam ten val en ook van Baarle lag op de grond. Ik belandde ook in die valpartij, maar op een of andere manier bleef ik toch recht en en kon ik me in veiligheid brengen tegen een nadar”, blikte hij terug op het incident.

“Het is zeker positief dat ik na mijn ontsnapping van woensdag ook vandaag mee zat in de goede vlucht en ik ook goede benen had, maar met een vierde plaats koop ik weinig. Ik ben ontgoocheld. Het was een goede groep waar we mee op pad waren en we werkten allemaal goed samen tot zo’n 50 km van het eind. Toen begonnen de aanvallen, al brak het nog niet meteen vooraan. Dat gebeurde pas later. Op zo’n 12 km zag ik vier jongens wegrijden, ik sprong ernaar toe en kreeg nog enkele anderen met me mee. Een mooie groep en en ik voelde me echt sterk, bij de beteren, al wist ik ook dat er nog steeds enkele goede klimmers mee op pad waren en ik alert moest zijn op die laatste klim richting de finish. Ik denk dat ik mijn inspanningen goed doseer en de situatie goed inschat. Ik verlies deze etappe gewoon in de sprint en dat is frustrerend, want ik was bij de sterkere jongens op de klim.”

Teuns blijft nu achter met een derde en vierde plaats in de Vuelta. Hij won dit jaar nog niet. “Ik sprong de voorbije twee dagen mee in de vlucht, misschien moet ik de komende dagen wat energie sparen en het dan nog eens proberen. Het is nog lang tot in Madrid, we zien wel wat er gebeurt en hopelijk valt er nog iets uit de bus.”

Dylan van Baarle houdt snijwonden en kneuzing over aan botsing 

Minder goed verging het Dylan van Baarle: die strompelde de bus van Team Sky in, ruim een half uur nadat hij als tweede was geëindigd in de twaalfde etappe van de Vuelta. De Nederlander was eveneens ten val gekomen door de overstekende man. “Hij heeft een aantal snijwonden op zijn rechterheup en elleboog en een kneuzing bij zijn rechterribben”, liet teamarts Neil Heron na onderzoek weten.

Van Baarle zelf meldde zich pas later: “Wat een idioot”, mopperde de renner, die zei alleen nog last van zijn lies te hebben. “Hopelijk kan ik morgen starten.”

De ploegarts kon ook niet meer dan hopen. “We moeten nu even afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt”, aldus Heron.

Ploegleider Gabriel Rasch had eerder al zijn verbazing uitgesproken over het incident. “Ik heb de video gezien. De bewuste man liep met zijn rug naar de aanstormende renners. Hij had daar in de eerste plaats niet moeten zijn, maar zich zeker altijd met zijn gezicht naar de renners moeten richten. Het gaat om hun veiligheid.”

Van Baarle was er overigens slechter aan toe dan Geniez, die redelijk ongeschonden het erepodium betrad. Ook Teuns kwam er met de schrik vanaf.

De man in kwestie leek er zelf overigens al bij al nog oké vanaf te komen na die zware klap:

AANGERADEN