Bij exit Wout van Aert, wellicht ook exit Crelan: ook sponsor kan contract met Nuyens verbreken

© BELGA

© BELGA

Als Wout van Aert zijn contract ontbindt met Roompot-Crelan, de fusieploeg van Nick Nuyens, dan is de kans groot dat ook co-sponsor Crelan het afbolt. “Wij hebben een clausule in het contract dat als Wout vertrekt, wij dat ook kunnen”, zegt Luc Versele.

Werner Bourlez

Vandaag zit Wout van Aert samen met Nick Nuyens. De drievoudige wereldkampioen veldrijden wil volgend seizoen niet rijden voor Roompot-Crelan. Sniper Cycling, de wielerploeg van Nuyens en vennoot Chris Compagnie, ziet op het einde van het seizoen het contract met hoofdsponsor Veranda’s Willems aflopen en een fusie met de Nederlandse professionele continentale ploeg Roompot bleek de enige optie om te overleven. Zeker nadat een eerdere poging tot fusie met het Ierse Aqua Blue Sport op niks uitdraaide. Maar Wout van Aert, die het uithangbord van die ploeg moest worden, werd nooit geraadpleegd en dat zit hem dwars. In die mate zelfs dat hij overweegt om zijn contract, dat afloopt op 1 januari 2020, te ontbinden, ook al zou hem dat veel geld kosten. De kans is groot dat hij dus eerder dan gepland voor Lotto.NL-Jumbo zal rijden, het team dat hem contracteerde vanaf 2020.

Een niet onbelangrijke speler in deze zaak is sponsor Crelan. De Belgische bank-verzekeraar heeft net als Van Aert een sponsorcontract bij Nuyens dat afloopt op 1 januari 2020 en is door de fusie de tweede sponsor van het nieuwe team. Maar wat als Van Aert weggaat? “Wij hebben een clausule in het contract dat als Wout vertrekt, ook wij het contract kunnen ontbinden”, zegt voorzitter Luc Versele. “Meer wil ik daar nu niet over zeggen.” Versele praatte gisteren trouwens met Van Aert over de situatie.

Laten we er dus geen doekjes om winden: de kans dat ook Crelan vertrekt bij een contractbreuk van Wout van Aert is zéér groot. Er is maar één reden waarom de bank sponsor is in het team van Nick Nuyens en dat is de aanwezigheid van Van Aert. In de deal staat ook dat Crelan in het veldritseizoen hoofdsponsor is van het team, met vleeswarenbedrijf Charles als cosponsor.

Doodgeboren kind

Crelan sponsort al wielerploegen sinds 2000 en beleefde met Sven Nys als uithangbord absolute hoogdagen in het cyclocrosscircuit nadat voorganger Landbouwkrediet was gestopt met de wegploeg. Nadat Nys de fiets aan de haak had gehangen, werd Wout van Aert binnengehaald. Crelan verbindt zijn lot aan dat van het goudhaantje en wil hem ook blijven sponsoren. De bank wil de koers blijven sponsoren, maar dan wel in een team met Vlaamse inslag en talent. Een wielerploeg zonder Van Aert en onder Nederlandse vlag past niet in dit plaatje. Crelan sloot ook nooit uit dat het vanaf 2020 mee in zee zou kunnen stappen als sponsor bij Jumbo, het toekomstige team van Van Aert. Versele is trouwens een vaak opgemerkte toeschouwer bij de wedstrijden van Van Aert en maakte ook de trip naar het EK in Glasgow, waar zijn poulain brons pakte.

Bij Roompot lieten ze eerder al weten dat ze het zouden betreuren als Van Aert contractbreuk pleegt, maar dat de fusie dan niet in gevaar komt. Ook al hebben ze hem hard nodig om wildcards te krijgen in grote koersen als de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Maar wat als hun nieuwe cosponsor Crelan ook afhaakt? Dan hebben ze wel enkele nieuwe renners zoals een Stijn Steels en Senne Leysen, maar zitten ze wel zonder kopman en cosponsor en lijkt het nieuwe project een doodgeboren kind.

Aangeboden door onze partners