Vlaams Belang voert protest tegen Hasseltse “megamoskee”

Bron © BELGA

Foto: BELGAONTHESPOT

Hasselt -

Vlaams Belang heeft donderdag in Hasselt een protestactie gevoerd tegen een moskee die de grootste van Limburg zou worden. Een honderdtal betogers trok met spandoeken en Vlaamse vlaggen door de Heilig Hartwijk. “Hasselt mag geen tweede Genk worden”, zegt Vlaams parlementslid Chris Janssens. “De islamisering moet hier en nu stoppen. Hasselt is en blijft van ons.”

De moskeevereniging Badr wil de moskee in de Heilig Hartwijk in Hasselt bouwen. Ze moet de huidige moskee vervangen, die al bijna 50 jaar in de Mouterijstraat staat, en te oud en te klein geworden is. In de nieuwe moskee zal ook plaats zijn voor onder meer een bibliotheek, klaslokalen en een jongerenlokaal.

Vlaams Belang voert protest tegen Hasseltse “megamoskee”
Foto: BELGAONTHESPOT

“Dit is geen bangmakerij, maar het is geen goede zaak voor de Heilig Hartwijk. De grote moskee gaat een enorme aantrekkingskracht op islamgerichte zaken hebben”, zegt Frank Troosters, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Hasselt.

Vlaams Belang claimt dat verschillende buurtbewoners zich via procedures tegen de komst van de moskee verzetten. Volgens de partij zal het project mobiliteitsoverlast veroorzaken, de waarde van huizen doen dalen en tot een verdere islamisering van de woonwijken leiden. “Een uitbreiding is vaak een symbool van de verovering van een wijk en moet vooral tonen wie de baas is. Ik heb als Genkenaar gezien hoe snel de islamisering kan toeslaan”, zegt Vlaams parlementslid Chris Janssens. “De moskee vormt een magneet voor moslims binnen en buiten Hasselt, en is een trekpleister voor nieuwe migranten.”

“Geld uit Saudi-Arabië”

Het Hasseltse stadsbestuur steunt de plannen voor de moskee, die aan 4.000 gelovigen plaats moet bieden. Het project kost naar schatting 2 miljoen euro, die de moskee bij de gelovigen hoopt te verzamelen.

Maar Vlaams Belang beweert dat het nodige geld grotendeels uit Saudi-Arabië komt. “Die radicale islam willen we hier buitenhouden. En binnen 10 jaar zal deze moskee ook weer te klein zijn”, zegt Janssens. Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken staat maar één partij in Hasselt aan de kant van de bewoners. “Er is één partij die wijst op de gevaren van islamisering en massamigratie. De bouw van een megamoskee in Hasselt is een pure provocatie. Als het van Vlaams Belang afhangt, komt er nooit een moskee in Hasselt.”

“Recht om bouwvergunning aan te vragen”

Het stadsbestuur benadrukt dat het niet om een nieuwe moskee gaat, aangezien de Badr-gemeenschap al sinds de jaren zeventig aan de Mouterijstraat huist. “Dat is altijd gebeurd in een goede verstandhouding, zoals er een goede verstandhouding is tussen en met de 150 andere nationaliteiten en 40 geloofsgemeenschappen in Hasselt”, zegt burgemeester Nadja Vananroye (CD&V). “Iedereen heeft het recht op vrije meningsuiting, maar net als iedereen heeft de Badr-gemeenschap het recht om een bouwvergunning aan te vragen. En die bouwvergunning heeft de gebruikelijke administratieve procedure doorlopen.”

VOOR ABONNEES