Avril Lavigne onthult waarom ze vijf jaar geleden van de aardbodem verdween: “Ik had de dood al aanvaard”

Bron © News.com.au, Avrillavigne.com

Foto: REUTERS

Begin jaren 2000 was ze een echte wereldster. Met nummers als Complicated, Sk8er boi en later What the hell wist ze miljoenen mensen te overtuigen van haar muzikale talent. Maar vijf jaar geleden leek Avril Lavigne plots van de aardbodem verdwenen te zijn. Tot nu. In een emotionele open brief heeft de Canadees-Franse zangeres uitgelegd dat een ziekte haar al die tijd aan bed gekluisterd hield.

In eerste instantie wil Avril Lavigne met de open brief haar terugkeer in de muziekwereld aankondigen. Meer dan vijf jaar na haar laatste album heeft de zangeres een nieuwe single klaar: Head Above Water.

Maar de artieste legt ook in detail uit waarom ze zo lang niets meer van zich liet horen. Naar eigen zeggen waren het zware gezondheidsproblemen die haar zo lang uit de spotlight hebben weggehouden.

“Slechtste jaren van mijn leven”

“Het is inmiddels vijf jaar geleden dat ik mijn laatste album uitbracht”, schrijft Avril Lavigne. “De laatste jaren heb ik thuis doorgebracht, vechtend tegen de ziekte van Lyme. Het waren de slechtste jaren van mijn leven. Ik heb zowel fysiek als emotioneel zwaar gestreden.”

De ziekte van Lyme wordt door een tekenbeet op de mens overgebracht. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die via het speeksel van de teek in de huid van de mens terechtkomt.

Als de ziekte niet (goed) behandeld wordt, kan ze ongeneeslijk worden. De ziekte wordt dan een levenslange slopende aandoening die gekenmerkt wordt door neurologische, emotionele en mentale verschijnselen alsook ernstige pijnsyndromen in botten en spieren.

“Ik had de dood al aanvaard”

Haar nieuwe single schreef ze naar eigen zeggen tijdens een van de engste momenten.

“Ik voelde mijn hele lichaam falen”, klinkt het. “Ik had het gevoel dat ik aan het verdrinken was. Alsof ik onder water zat en dringend naar boven moest komen om naar lucht te happen. Ik kon niet meer ademhalen. Op dat moment heb ik God gevraagd om mij te helpen om mijn hoofd boven water te houden. Maar eigenlijk had ik al aanvaard dat ik dood zou gaan.”

Lees hieronder verder

Avril Lavigne onthult waarom ze vijf jaar geleden van de aardbodem verdween: “Ik had de dood al aanvaard”
Begin jaren 2000 was Avril Lavigne een wereldster door hits zoals Complicated en Sk8er boi. Foto: AP

Meer aandacht en preventie

Verder in haar brief legt de zangeres uit dat ze open wil zijn over haar ziekte en haar strijd omdat ze beseft dat het belangrijk is. “Het is niet alleen een deel van mijn leven, ik moet ook zorgen dat er meer aandacht wordt besteed aan de ziekte van Lyme. Eén kleine beet kan je hele leven veranderen.”

Daarom heeft ze ook zelf een organisatie opgericht voor betere preventie en onderzoek.

Haar nieuwe single Head Above Water zal op 19 september uitkomen. “Ik ben heel trots op wat ik nu verwezenlijkt heb en ik ben ook zeer dankbaar voor iedereen die zo geduldig heeft gewacht. Ik zal er alles aan doen om terug op een podium te staan, te reizen en te zingen voor jullie.”

Door nadb