Vlaamse theatermaker dreigt zichzelf in brand te steken op het podium

Bron © VRT NWS

Foto: Lisa Van Damme; LVD

Het Theaterfestival in Amsterdam kende donderdagavond een opvallende start. De Vlaamse theatermaker Chokri Ben Chikha overgoot zichzelf met vloeistof uit een jerrycan en dreigde zichzelf in brand te steken op het podium. Dat schrijft VRT NWS.

Met zijn speech “Staat van het theater” mocht de Vlaamse theatermaker Chokri Ben Chikha donderdagavond het Theaterfestival in Amsterdam openen. In zijn bewogen pleidooi riep hij de theaterwereld op om meer maatschappelijke actie te ondernemen. “Wij hebben iets wat niemand anders heeft. Niet de rechters, niet de politie, niet de politiek, niet de sociaal werkers, niet het onderwijs”, klonk het bij een vurige Ben Chikha. “Wij hebben een waarheid in te brengen: de artistieke waarheid.”

Op het einde van zijn toespraak dreigde de theatermaker zichzelf in brand te steken. Hij goot vloeistof uit een jerrycan over zich heen en vroeg het publiek om een vuurtje. Uiteindelijk kwam zijn collega Jan Joris Lamers uit het publiek om hem tegen te houden, waarna Ben Chikha van het podium liep. De actie bleek opgezet spel: in de jerrycan zat geen benzine, wel water.

Met zijn opmerkelijke actie verwees Ben Chikha naar Mohammed Bouazizi, zo weet VRT NWS. De Tunesische straathandelaar stak zichzelf in 2010 in brand uit protest. Het was de aanleiding voor de Jasmijnrevolutie, die een einde bracht aan het regime van president Ben Ali.

Door jdb