Half miljoen euro voor nieuwe fietstelpalen in Gent: hier wordt geteld

Gent -

Aan het Zuidpark is gisteren een nieuwe fietsteller geïnstalleerd. Veertien drukke invalswegen krijgen dergelijke tellers. Kostprijs: 500.000 euro.

Wie elke dag de Zuidparklaan op en af fietst, op het fietspad langs de fly-over van de B401, ziet vanaf nu de hoeveelste passant hij of zij die dag is. Naast het fietspad is gisteren een nieuwe digitale fietsteller in werking gesteld. Die geeft per dag en per jaar aan hoeveel fietsers er passeren.

Het is de eerste van veertien nieuwe tellers die het stadsbestuur laat installeren. De Groendreef krijgt dit weekend ook een teller. Daarna volgen onder meer de Isabellakaai en de Gandastraat nog. De oude tellers aan Coupure Links en de Visserij worden ook vervangen.

Daarnaast zijn er tellers gepland aan de Bijlokekaai, de Gaardeniersfietsbrug, de Bataviabrug, de Leiekaai, de rotonde van Dampoort (noord- en zuidkant), de Forelstraat en het Bijlokehof. Tien tellers hebben een scherm, vier anderen zijn enkel door het Mobiliteitsbedrijf raadpleegbaar.

Glasvezel

De operatie kost de Stad 500.000 euro. De palen moeten tien jaar meegaan. “We willen zicht krijgen op de evolutie aan fietsers op de invalswegen”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “Bovendien is het een stimulans voor fietsers. Zij zien dat ze niet alleen zijn, maar met velen.”

De tellers werken met twee glasvezelsensoren. “Daarin wordt licht doorgestuurd”, zegt Stijn Goossens van Signco, de producent. “Als er druk is op de glasvezel, dan breekt het licht. De tellers registreren de passanten, de snelheid en de richting. Ze kunnen ook onderscheid maken tussen kinderfietsen, jeugdfietsen, volwassenfietsen en bromfietsen.”

Half miljoen euro voor nieuwe fietstelpalen in Gent: hier wordt geteld
Foto: bst
Door Bert Staes