Politie slingert 127 fietsers op de bon in Gentse winkelstraten: “Controle blijft nodig”

Foto: fvv

Gent -

Bij een controleactie in de zes winkelwandelstraten in het centrum van Gent zijn donderdag 127 fietsers beboet. De lokale politie kondigde meteen aan dat er nog gelijkaardige acties zullen volgen.

Veel winkelende Gentenaars en bezoekers ergeren er zich aan: fietsers die overdag in een van de zes voetgangersstraten - Mageleinstraat, Kalandestraat, Koestraat, Langemunt, Donkersteeg en Graslei – tussen het volk laveren.

Nochtans geldt er sinds de invoer van het circulatieplan, op drie april 2017, een doorgangsverbod voor fietsers en bromfietsers in die straten tussen 11 en 18 uur. Alle andere verkeer is ook verboden in de straten tijdens die uren. De bedoeling is om de straten vrij te houden voor shoppers en bezoekers.

“Controle blijft nodig”

De lokale politie voerde al regelmatig controles uit op het fietsverbod, ook deze week weer. Het Wijkzorgteam van het commissariaat Gent Centrum hield donderdag tussen 11 en 16 uur een controle in de zes wandel- of voetgangersstraten.

Op vijf uur tijd liepen 127 fietsers die het doorgangsverbod negeerden tegen de lamp. Zij kregen elk een boete van 58 euro gepresenteerd. “Die cijfers tonen aan dat controle nodig is en blijft”, klinkt het bij de politie. “Daarom zullen we ook in de toekomst blijven controleren op de naleving van het doorgangsverbod in de wandelstraten.”

Buitenlandse fietsers, studenten of bezoekers die zo’n boete krijgen, wordt gevraagd om ze meteen te betalen. Kunnen ze dat niet, dan kan hun fiets “tijdelijk ingehouden” worden door de politie, wat ook al gebeurde.

“Als men binnen de 96 uur komt betalen krijgt men de fiets terug. Anders volgt de procedure van inbeslagstelling, mits akkoord van het parket”, klonk het enkele maanden na de invoering bij de politie.

Door Cedric Maes, Bert Staes
VOOR ABONNEES