Nu te bezoeken: deze gloednieuwe bibliotheek is een van de grootste van het land

  • Het atrium is een ware blikvanger.
Gent -

Terwijl de Gentse Boekentoren nog in de steigers staat, is aan de overkant van de straat, in de Rozier, de nieuwe bibliotheek van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte geopend. Studenten kunnen er neuzen in 700.000 boeken. Zondag, op Open Monumentendag, kan iedereen hem bezoeken.

De Rozier herademt. Wat vroeger een allegaartje van koterijen en een vervallen binnentuin met woekerend onkruid was, is nu een prachtige faculteitsbibliotheek voor de studenten van de Letteren en Wijsbegeerte geworden.

De blikvanger is het atrium, een zwevend platform onder een glazen dak. “We hebben tien jaar aan deze bieb gebouwd”, zegt faculteitsbibliothecaris Paul Buschmann. “Hiervoor stonden alle collecties verspreid over liefst 222 verschillende locaties. Elke minibieb had andere openingsuren en reglementen. Onhoudbaar. Nu hebben we rust.”

Grote broer

Met dertien kilometer aan legplanken is de bieb meteen een van de grootste van België. Vorig jaar kreeg ze meer dan 240.000 bezoekers en die waren goed voor de helft van alle uitleningen aan de UGent. De bibliotheek hoeft dus niet onder te doen voor ‘grote broer’ aan de overkant, de Boekentoren. “Bovendien hebben we hier 1.000 zitplaatsen”, aldus Buschmann. “Studenten hoeven dus niet meer per se naar De Krook of de Boekentoren om te studeren.”

Nu zondag, tijdens Open Monumentendag, is de bieb toegankelijk voor het grote publiek. ­www.openmonumentendag.be

Door TULY SALUMU