Politie aanvaardt door tekort ook ongeschikte kandidaten: “Er slagen mensen die we hier nooit willen zien werken”

Foto: Photo News

Door het grote tekort aan politieagenten, mogen tal van kandidaten die ongeschikt bevonden worden tijdens de selectie er tóch aan de slag. “De lat wordt bijna op de grond gelegd”, aldus een bron.

Wie bij de politie aan de slag wil, moet “van onberispelijk gedrag” zijn, zegt het reglement. “Kleinere overtredingen, zoals een boete voor foutparkeren, vormen doorgaans geen obstakel”, luidt het op jobpol.be, de rekruteringswebsite van de ­politie.

Uit een onderzoek van De Standaard blijkt echter dat ook kandidaten met een verleden als harddrugsmisdadiger, vechtersbaas of zware verkeerscrimineel door de selectie geraken, vaak ondanks een negatief advies van de selectiedienst en ondanks het feit dat ze te veel onvoldoendes scoorden bij de proeven. Ook mensen die bij vorige deelnames aan de selectie geweerd werden wegens leugens, banden met Syriëstrijders of andere gevaren in hun omgeving werden recent toegelaten tot de politieopleiding.

Voor kandidaat-politiemensen kunnen starten aan de politiescholen, moeten ze eerst door een uitgebreid selectieproces. Het is tijdens die selectie dat bepaald wordt wie politieman of -vrouw kan worden en wie niet. “Wie aan de opleidingen zelf mag beginnen, studeert zo goed als zeker af”, zegt criminologe Sofie De Kimpe (VUB). Het slaagpercentage op de scholen ligt rond de 95 procent.

LEES OOK. Jambon eist onderzoek naar ongeschikte politiekandidaten: “Zo grof dat we het niet kunnen geloven”

Politie aanvaardt door tekort ook ongeschikte kandidaten: “Er slagen mensen die we hier nooit willen zien werken”
Foto: Photo News

1.400 aanwervingen per jaar

Door historische onderinvesteringen, bijkomende veiligheidsrisico’s en een vergrijzingsgolf kampt de Belgische politie met een acuut tekort aan nieuwe rekruten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil elk jaar 1.400 aanwervingen doen. Om die cijfers te halen, wordt niet alleen massaal campagne gevoerd, maar moet ook het slaagcijfer bij de selectie omhoog. De lat wordt echter in geen geval lager gelegd, zegt Jambon steevast.

Maar dat wordt tegengesproken door iedereen die nauw betrokken is bij het selectieproces en met wie we spraken. “We worden constant en massaal onder druk gezet om de doelstellingen te halen”, zegt een bron die ­zetelt in selectiecommissies. “De lat wordt bijna op de grond gelegd, iedereen moet erover.”

“Iets tegen moslims”

Dat leidt ertoe dat tal van kandidaten die tijdens de selectie door verschillende instanties als ongeschikt worden bestempeld, toch tot de opleiding toegelaten worden. Iemand die onder invloed was van xtc, speed en cocaïne achter het stuur. Iemand wiens familiale banden met Syriëstrijders volgens een analyse “een groot risico” vormen. Iemand die verklaarde “iets tegen moslims” te hebben.

“Absoluut geen politiemateriaal”, staat er over één rekruut te lezen, nadat was gebleken dat de man in het verleden cannabis had ingevoerd vanuit Nederland. “Absoluut niet open en eerlijk over zijn antecedenten. Ook in de toekomst uit de organisatie te weren.”

Kwantiteit boven kwaliteit

Maar het gaat lang niet alleen over het problematische verleden van kandidaten. “Van sommige aspiranten stellen we vast dat ze veel te angstig zijn om onbekend en mogelijk gevaarlijk terrein te betreden”, zegt een betrokkene. “Toch moeten ze doorgelaten worden. Hetzelfde geldt voor kandidaten die bijvoorbeeld aantoonbaar niet de cognitieve capaciteiten hebben om politiewerk te ­verrichten.”

“Het gaat niet om de kwaliteit, maar om de kwantiteit”, zegt een andere bron. “Er is binnen het selectieproces een enorme druk om de doelstellingen te ­halen. Er komen mensen door die we nooit bij de politie willen zien werken.”

“De meest ridicule dossiers moeten erdoor, vooral als de datum nadert waarop nieuwe opleidingen beginnen”, zegt iemand anders. En nog: “Er komen mensen door die we nooit bij de politie willen zien werken.”

Minister Jambon gaf de federale politie alvast opdracht de opgesomde gevallen zo spoedig mogelijk “tot op het bot” uit te zoeken. Intussen klinken ook uit vakbond- en oppositiehoek harde woorden.

Door mv, jvh