Tiental mannen (in zwart gekleed, met maskers) valt joods restaurant in Chemnitz aan, eigenaar gewond

Bron © BELGA

Er vinden al wekenlang extreemrechtse betogingen plaats in Chemnitz Foto: AP

Een Joods restaurant in Chemnitz is het doelwit geworden van een antisemitische aanval, in de marge van de extreemrechtse protesten die al twee weken voor spanningen zorgen in de Oost-Duitse stad. Dat hebben de autoriteiten zaterdag meegedeeld.

De politie van de deelstaat Saksen bevestigde aan de krant Die Welt dat er een klacht is ingediend. Volgens een woordvoerder van het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel “een politiek gemotiveerde daad met een antisemitische achtergrond” het meest plausibel.

De feiten dateren volgens Die Welt en Freie Presse van 27 augustus, en vonden plaats in de marge van een extreemrechtse demonstratie na de moord op een 35-jarige Duitser waarvan verschillende asielzoekers verdacht worden.

LEES OOK. Extreemrechtse hooligans nemen de straten van het Oost-Duitse Chemnitz in. Wat is er aan de hand? (+)

Eigenaar gewond

Een tiental mensen, in het zwart gekleed en met gemaskerde gezichten, vielen het Joodse restaurant “Schalom” aan. Ze gooiden stenen, flessen en een metalen pijp naar het etablissement. De eigenaar van het restaurant, Uwe Dziuballa, raakte gewond aan de schouder. Hij opende zijn zaak in 2000, nadat hij de Verenigde Staten had verlaten. Zijn restaurant werd al verschillende keren geconfronteerd met antisemitische daden.

“Dit roept de slechtste herinneringen aan de jaren 1930 op”, zei regeringsafgevaardigde Felix Klein aan Die Welt over het incident.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent