Goedele Liekens: “Jonge vrouwen spelen vaak een rolletje in bed, dan zijn ze gewild”

Bron © VRIJ Magazine

Foto: vijf

Seksuologe Goedele Liekens (55) is tevreden met de veranderingen op seksueel gebied van de afgelopen jaren. Toch is er nog veel werk aan de winkel, vooral bij jonge vrouwen. Dat heeft ze gezegd in VRIJ magazine, van de Nederlandse krant De Telegraaf.

Volgens Goedele Liekens is er nog steeds sprake van een zogenaamde orgasme-kloof, hoewel we zeker veel verder staan dan pakweg vijftig jaar geleden.

“Statistisch gezien komen mannen bijna altijd klaar. Vrouwen een heel stuk minder, nog steeds”, legt Goedele Liekens uit. “Maar ik moet zeggen: in onze cultuur hebben we qua wederkerigheid niet te klagen.”

Sexy poes

Toch merkt de seksuologe naar eigen zeggen wel een soort terugslag bij jonge vrouwen.

“Ze spelen de sexy poes, liefst met een Kim Kardashian-stemmetje”, zegt ze. “In bed blijken ze een soort rolletje te spelen, dan zijn ze gewild bij de jongens. Maar dan speel je een spel zonder aan jezelf toe te komen. Op hun zestiende willen ze al aan de anale seks, want dat hebben ze in filmpjes gezien. Dan zeg ik altijd: ga eerst maar eens een jaar of tien met je voorkant in de weer zodat je goed weet hoe dat allemaal werkt.”

Sociale media

Ook de invloed van sociale media heeft volgens haar een invloed op de seksuele beleving.

“Wie durft er als meisje nu nog topless het strand op? Je moet perfect zijn! En werd je vroeger alleen op het strand bekeken, dan vliegen je foto’s nu de hele digitale wereld over en kan iedereen zijn oordeel vellen. Dan zal je maar net niet de juiste kleur tepel hebben, hé. Tegenwoordig moeten de jongens er trouwens ook aan geloven, allemaal de fitness in voor een sixpack, ocharme.”

Een van de grootste struikelblokken in een relatie is kwetsbaarheid, volgens Liekens. “Om echt intiem te kunnen zijn, om niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk een verbinding te krijgen, moet je je heel kwetsbaar durven op te stellen. Dat schoonheidsideaal staat daar ook als een struikelblok tussen. Als je echt naar de overtreffende trap van goede seks wilt, zit het in wederzijdse intimiteit en verbinding.”

Door nadb