Het “complot” ontrafeld: waarom Jean-Marie Dedecker in 2004 uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ moest verdwijnen

Bron © Eigen berichtgeving, De Morgen

Jean-Marie Dedecker bij zijn tweede passage in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ in 2017 Foto: Vier

Veertien jaar na datum komt de waarheid over de eerste deelname - en vooral uitschakeling - van Jean-Marie Dedecker in ‘De Slimste Mens’ boven water. Dedecker moest in 2004 op bevel van “hogerhand” verdwijnen uit het programma.

Het is Mark Coenen, voormalig nethoofd van Canvas en Studio Brussel, die de kat vandaag de bel aanbindt in een column in De Morgen. “Het is voorjaar 2004 en ik zit in De Slimste Mens. In de eerste aflevering zitten Jean Blaute, Yves Desmet en Jean-Marie Dedecker. De sfeer is helemaal top in de kleedkamers: de broodjes vers, de drank overvloedig, de grappen ontelbaar. Tot oppervis Wouter Vandenhaute zijn opwachting maakt en een beetje bedrukt aan Jean-Marie meedeelt dat hij er die ronde moet worden uitgespeeld, omdat Woestijnvis anders de strenge regels van de sperperiode, die de VRT zich traditioneel oplegt, zou overtreden.” In juni 2004 zijn er namelijk verkiezingen voor het Vlaams Parlement.

Waarna Coene (met enige retorische overdrijving?) verdergaat: “De stemming van Jean-Marie gaat in no time van woedend tot diep verdrietig en terug, maar er is geen lievemoederen aan. Wouter is een harde. Waarna Dedecker zich bokkig laat verslaan door de vader van de Belgische Pop en de Toenmalige Hoofdredacteur, omdat hij vragen krijgt waar hij kop noch staart aan krijgt.”

Dedecker: “Dat verhaal klopt, maar ik was niet woedend”

Jean-Marie Dedecker bevestigt aan onze redactie dat hij niet langer in ‘De Slimste Mens’ mocht zitten omwille van de sperperiode: “Dat was vooraf afgesproken: ik zou maar zolang blijven zitten tot de sperperiode begon, dat had men mij op voorhand gezegd. Maar het klopt dat ik toen heb moeten verliezen. En dat men toen de vragen in functie daarvan wat heeft aangepast.” Dedecker ontkent echter dat hij ‘woedend’ was: “Ik was daar niet boos over, het is maar een spelprogramma. Men hecht daar zoveel waarde aan…”

Ten bewijze: er kwam vorig jaar ook een tweede passage in ‘De Slimste Mens’: “Ik wilde eigenlijk niet meedoen, men heeft zelfs drie keer moeten aandringen. Ik ben te oud om aan zo’n dingen mee te doen, ik ben niet spitsvondig genoeg meer. Ik heb het enkel gedaan om VT4 een plezier te doen, omdat die zender mij had laten deelnemen aan die reportage in Somalië (doelt op het programma ‘Terug naar eigen land’, nvdr.).” Het verging Dedecker in zijn tweede passage ook minder goed dan de eerste keer: hij werd na één aflevering al uitgeschakeld.

Door jvh
Laad meer berichten...