Ook Belgische artiesten vragen boycot van Eurovisiesongfestival in Israël

Bron © BELGA

Netta Foto: AP

Tientallen vooraanstaande mensen uit de cultuurwereld hebben zich tegen de organisatie van het Eurovisiesongfestival in Israël uitgesproken. Als grond voor de boycot worden schendingen van mensenrechten door Israël tegen de Palestijnen genoemd.

Tot de ondertekenaars van het schrijven, dat op de website van de Britse krant The Guardian verscheen, behoren Roger Waters, medeoprichter van de groep Pink Floyd, de filmregisseurs Ken Loach, Aki Kaurismäki en Mike Leigh, actrice Julie Christie en muzikant Brian Eno. Ook Belgische artiesten, onder wie zanger Helmut Lotti, Raymond van ’t Groenewoud, Daan en Slongs,  staan op de lijst van namen onder de brief.

Dit is de volledige lijst van Belgen die de brief ondertekenden: Daan, Daan Hugaert (acteur), Alain Platel (choreograaf), Marijke Pinoy (actrice), Code Rouge (band), DJ Murdock, Raymond van het Groenewoud, Helmut Lotti, Stef Kamil Carlens, Charles Ducal (auteur), Fikry El Azzouzi (auteur), Erik Vlaminck (auteur), Rachida Lamrabet (auteur), Slongs en theatermaker Chokri Ben Chikha.

Ander land

De Israëlische zangeres Netta won in mei het Eurovisiesongfestival in Portugal met haar song “Toy”. Daardoor vindt de wedstrijd in mei 2019 in Israël plaats. In de brief van vrijdag wordt de Europese Radio-unie EBU (European Broadcasting Union) opgeroepen het evenement in een ander land te laten plaatsvinden.

Laad meer berichten...