Had Serena gelijk toen ze de umpire een “dief” noemde? Dit zeiden haar coach, de specialisten en Serena zelf

Foto: AFP

Consternatie alom zaterdagavond tijdens de finale van de US Open. Een furieuze Serena Williams ging in de tweede set onophoudelijk in discussie met de stoelscheidsrechter nadat die haar een waarschuwing had gegeven voor een gebaar van haar coach vanuit de tribune. Het kostte Serena als straf zelfs een game en uiteindelijk ook de match. Achteraf waren de meningen verdeeld over het voorval.

Nadat tegenstandster Naomi Osaka de eerste set makkelijk won (6-2), ging het van kwaad naar erger met Serena Williams. Haar coach Patrick Mouratoglou leek een gebaar (dat Serena hoger op de court moest spelen) te maken vanuit de tribune, terwijl coaching tijdens wedstrijden op grandslamtoernooien verboden is. Williams kreeg een waarschuwing en toen sloegen de stoppen door. Ze gooide haar racket op de grond, begon te fulmineren tegen de ref, vroeg hem om verontschuldigingen. En het ging maar door. Waarop ze liefst drie waarschuwingen en uiteindelijk een strafgame kreeg, waardoor ze ineens 3-5 achterstond. Ze begon, met de tranen in de ogen, weer misbaar te maken… Serena ging door het lint, sleurde er zelfs haar moederschap bij, nam de woorden “dief” en “leugenaar” in de mond (bekijk de spectaculaire beelden hier). Osaka bleef er onverstoorbaar bij, liet zich niet uit haar lood slaan en serveerde uiteindelijk uit: 6-2, 6-4.

Om dit gebaar ging het:

Dit zei Serena’s coach Patrick Mouratoglou:

“Ik zal eerlijk zijn. Ja, ik was aan het coachen. Maar ik had niet het gevoel dat Serena op dat moment naar mij keek. Daarom denk ik ook dat ze niet doorhad dat ik aan het coachen was. Honderd procent van de coaches doet dit in honderd procent van de matchen. Dus laten we niet hypocriet doen. Ook Osaka's trainer (Sascha Bajin, nvdr.) was bij elk punt aan het coachen. Scheidsrechter Carlos Ramos was de stoelscheidsrechter bij het merendeel van de finales van Rafael Nadal en diens trainer Toni coachte bij elk punt, zonder dat hij ooit één waarschuwing heeft gekregen. Ik begrijp er niks van. Dit is héél vreemd. Nog nooit in mijn leven heb ik als coach een waarschuwing gekregen, dat mag je nakijken in de statistieken.”

 

Later voegde Mouratoglou daar in een tweet nog extra straffe taal aan toe. “De ster van de show was nog maar eens de stoelscheidsrechter. De tweede keer al tijdens deze US Open en de derde keer in een finale van Serena tijdens de US Open. Hebben zij wel het recht om de uitslag van een match te beïnvloeden? Wanneer beslissen we dat zoiets nooit meer mag gebeuren?”

Dit zei Serena Williams:

Tijdens de wedstrijd zelf schuwde Serena de forse taal aan het adres van Carlos Ramos niet. “Ik speel niet vals. Ik heb nog nooit vals gespeeld in mijn hele leven. Ik verlies nog liever dan dat ik valsspeel. Ik heb een dochter en wil staan voor wat juist is. Je stal een punt van mij. Maak je een grap? Jij bent mij een verontschuldiging schuldig”, foeterde ze luidop tegen de stoelscheidsrechter.

Achteraf deed ze daar nog een schepje bovenop tijdens de persconferentie. “Ik heb net vernomen dat Patrick heeft toegegeven dat hij gecoacht zou hebben. Waar heeft hij het over? We hebben geen signalen. Ik probeer te bedenken waarom hij zoiets zou zeggen. Ik wil zelf eerst weten wat hij gezegd heeft. Want ik werd niet gecoacht. Ik noemde Ramos een dief omdat hij een punt van mij stal en mij beschuldigde van bedrog. Ik verlies nog liever. Ik hoef niet vals te spelen om te winnen. Ik stond te ver af van mijn coach om aanwijzingen te kunnen ontvangen. Ik heb mannen al andere dingen tegen mannen horen roepen. Ramos heeft nog nooit een game afgepakt van een man nadat hij een dief werd genoemd. Ik heb het gevoel dat dit seksisme was.”

Dit zeiden de specialisten:

Mats Wilander (zevenvoudig grandslamwinnaar en tennisspecialist bij Eurosport): “De umpire had gelijk. Coaching is coaching. En dat verdient een waarschuwing. Het probleem is dat elke coach dit doet. Soms gewoon uit enthousiasme. De umpire had diplomatischer moeten zijn en Serena tijdig moeten kalmeren. Haar moeten uitleggen dat hij zijn beslissing niet meer kon terugdraaien en dat, als ze zo verder zou doen, dit haar nog meer strafpunten zou kosten. Maar Serena kent de regels. Ze had zich beter moeten beheersen. Het probleem is ook dat de regels verschillen van toernooi tot toernooi. Op de gewone WTA-toernooien is coaching toegelaten, op de grandslams niet. De regels moeten overal hetzelfde zijn. Bovendien moet de mentaliteit bij de spelers veranderen. Tennisspelers zijn geen kleine kinderen. Eens op de baan hebben ze geen coaching meer nodig. Het kwam vroeger nog niet in mij op om naar mijn trainer te kijken tijdens de wedstrijd.”

Chris Evert (Amerikaanse achttienvoudige grandslamwinnares): “Elke coach coacht. Dat is tegen de regels, maar iedereen doet het. Dus moet die regel aangepast worden. Dat ze een waarschuwing krijgt voor het weggooien van haar racket was correct. En dan die derde waarschuwing toen ze de umpire een “dief” noemde. Ik heb mannen vaak genoeg een vierletterwoord horen roepen tegen de ref. Dat vond ik toch unfair. Maar allicht was het een opeenstapeling van woede-uitbarstingen die haar die derde waarschuwing opleverde.”

Victoria Azarenka (tweevoudig winnares Australian Open en huidig nummer 79 op de wereldranglijst): “Dit is bullshit. Als dit een mannenpartij was geweest, zou dit nooit gebeurd zijn. Echt niet.”

Andy Roddick (Amerikaans voormalig nummer één bij de mannen en winnaar van de US Open in 2003): “Dit is absoluut de slechtste scheidsrechterlijke beslissing die ik ooit gezien heb. De umpire heeft natuurlijk het recht om die call te maken. Maar er moet meer continuïteit zijn in de toekomst.”

Door Maarten Delvaux
  • Meest recent