Serena niet aan haar proefstuk toe op US Open: ze ruziede eerder al twee keer met refs, onder andere in halve finale tegen Kim Clijsters

Het ongeziene theater tussen Serena Williams en umpire (scheidsrechter, nvdr.) Carlos Ramos in de US Open-finale van gisteren zindert nog volop na in de tenniswereld. Voor Serena, de grote verliezer van zaterdag, is het een triestige herhaling van eerdere voorvallen uit 2009 en 2011. Toen kreeg ze het in dezelfde US Open ook telkens aan de stok met de wedstrijdleiding, in 2009 gebeurde dat tijdens de halve finale tegen Kim Clijsters.

LEES OOK: Had Serena gelijk toen ze de umpire een “dief” noemde? Dit zeiden haar coach, de specialisten en Serena zelf

Kim Clijsters had in de halve finale van de US Open 2009 de eerste set gewonnen met 6-4 van Serena Williams. Onze landgenote ging op dat elan door en leidde ook de tweede set. Bij een setstand van 6-5 en een gamestand van 30-15 beging Serena Williams een dubbele fout, waardoor Clijsters twee matchballen kreeg. Williams beweerde dat die tweede fout onterecht was, richtte zich tot de lijnrechter die de fout had geroepen en zou naar haar geschreeuwd hebben “dat ze verdomme die verdomde bal zou nemen en in haar verdomde keel zou rammen.”

Serena niet aan haar proefstuk toe op US Open: ze ruziede eerder al twee keer met refs, onder andere in halve finale tegen Kim Clijsters
Serena scheldt de lijnrechter bijna de huid vol tijdens de halve finale van de US Open 2009. Foto: AP

“Ik heb dat nooit gezegd!”

De lijnrechter in kwestie stapte meteen naar de umpire, Louise Engzell, om te rapporteren wat Serena gezegd zou hebben. Ook Brian Earley, de hoofdscheidsrechter van het toernooi, en leidinggevende Donna Kelso kwamen zich bemoeien. Tijdens de discussie riep Williams, dit keer duidelijk hoorbaar voor alle tv-camera’s: “Ik heb nooit gezegd dat ik je zou vermoorden, meen je dit? Ik heb dat nooit gezegd!”

Williams had eerder in de halve finale al een waarschuwing ontvangen omdat ze met haar racket had gegooid. Voor haar gedrag tegenover de grensrechter kreeg ze een tweede waarschuwing, wat haar een strafpunt opleverde en ervoor zorgde dat Clijsters - die nog maar één punt nodig had om de partij te winnen - tot winnares werd uitgeroepen. De voormalige nummer één van de wereld zou nadien ook Caroline Wozniacki verslaan in de finale en het toernooi winnen. Een enorme verrassing, want de US Open 2009 was het eerste grandslamtoernooi waaraan Clijsters deelnam sinds de geboorte van haar dochtertje Jada het jaar voordien.

Serena niet aan haar proefstuk toe op US Open: ze ruziede eerder al twee keer met refs, onder andere in halve finale tegen Kim Clijsters
In de finale van 2011 moest umpire Eva Asderaki het ontgelden. Foto: AP

Ook in finale van 2011 was het raak

Twee jaar na het voorval in de wedstrijd tegen Clijsters kreeg Serena het opnieuw aan de stok met de wedstrijdleiding op de US Open. Dit keer gebeurde dat, net zoals zaterdagavond, in de finale. Williams had in het midden van een spel plots “Kom op!” geroepen, zodoende tegenstandster Samantha Stosur gehinderd en werd daarvoor terechtgewezen door umpire Eva Asderaki. Dat pikte Williams niet. “Ben jij niet degene die me de laatste keer ook belazerde? Zit je achter me aan? Dat is niet cool”, zou de Amerikaanse gezegd hebben. Nadat de umpire reageerde, ging Williams gewoon door. “Kijk niet naar me. Je bent een hater. Je bent vanbinnen lelijk. Ik klaag nooit, waarom zou ik dat doen? Je straft me omdat ik mijn emoties uitdruk.”

Rode draad doorheen de voorvallen van 2009, 2011 en gisteren: op al die momenten had Serena Williams de eerste set verloren en zou ze na haar tirades ook de wedstrijd verliezen. Inderdaad: ook in 2011 zou Williams niet herstellen van haar uitbarsting. Stosur won de finale uiteindelijk in twee sets: het werd 6-2 en 6-3.

Het incident tussen Williams en umpire Asderaki in 2011.

Door svar
    Meest recent