Union beschuldigt KV Mechelen-assistent Vanderbiest na knokpartij: “Herhaaldelijk en onaanvaardbaar racisme”

Foto: Photo News

Union- KV Mechelen, een match in de Proximus League, werd zondagnamiddag ontsierd door vechtpartijen op én naast het veld. De match ontspoorde in de slotfase waarbij twee spelers rood pakten en er vervolgens ook een zware schermutseling losbarstte tussen de assistent-coaches van beide teams. Er waren zeven hechtingen nodig om Fred Vanderbiest, T2 van KV Mechelen, op te lappen. Thuisploeg Union beschuldigde achteraf Vanderbiest van racisme.

LEES OOK. KV Mechelen pakt nog punt bij Union na dolle slotfase

Lucas Bijker (KV Mechelen) en Serge Tabekou (Union) werden in de slotfase allebei van het veld gestuurd na een schermutseling aan de zijlijn. Na het incident deelde Abder Ramdane, assistent-coach van Union, in de spelerstunnel een slag uit in het gezicht van Vanderbiest, de T2 van KV Mechelen. Er waren zeven hechtingen nodig om Vanderbiest op te lappen.

Het incident vond plaats nadat beide assistent-coaches weg waren gestuurd. “Bijker wordt twee keer aangetrapt. Hij reageerde en incasseerde rood”, reageerde KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken na afloop van de wedstrijd. “Maar wat nadien gebeurde in de catacomben is een pure schande. Ik heb dit nog nooit gezien in mijn carrière. Zelfs niet in de provinciale reeksen”. Als die assistent ooit nog op een wedstrijdblad staat, dan begrijp ik het niet meer.”

Union beschuldigt Vanderbiest van racisme

Union beschuldigt KV Mechelen-assistent Vanderbiest na knokpartij: “Herhaaldelijk en onaanvaardbaar racisme”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Zondagavond diende Union tegenstrever KV Mechelen van antwoord en beschuldige Vanderbiest van racisme. “Vanderbiest heeft onze assistent-coach, Dhr. Ramdane, herhaaldelijk en onaanvaardbaar racistisch beledigd in het Frans (”Sale bougnoul”). Onze club aanvaardt of tolereert geen enkele vorm van fysiek geweld. Op dezelfde manier zijn de racistische uitspraken en de agressiviteit van Dhr. Vanderbiest onvoorstelbaar, zowel op als buiten het voetbalveld. RUSG zou het op prijs stellen dat de Mechelse club de racistische uitlatingen van een lid van zijn staf, openbaar zou veroordelen”, aldus Union.

Het volledige statement van Union

Op zondag 9 september vond er een incident plaats ter gelegenheid van de ontmoeting tussen Union SG en KV Mechelen. In plaats van onmiddellijk en heftig te reageren, nam Union de tijd om nuttige informatie te verzamelen. De gebeurtenissen die plaatsvonden op het veld werden gefilmd en er werden verschillende getuigenissen verzameld om het verloop van deze betreurenswaardige gebeurtenissen tot stand te brengen.

Na een ruzie tussen de Mechelse middenvelder Lucas Bijker en Unionspits Serge Tabekou gingen verschillende stafleden het veld op, waaronder de assistent coach van Mechelen, de heer Vanderbiest. Deze laatste probeerde de conditietrainer van Union, Dhr. Djaoui, te slaan. Onze assistent-coach, Dhr. Ramdane, kwam in deze context tussenbeide om de protagonisten te scheiden. Dhr. Vanderbiest heeft hem herhaaldelijk en onaanvaardbaar racistisch beledigd in het Frans (”Sale bougnoul”). Mr Ramdane reageerde natuurlijk, zonder enig fysiek contact. Beiden kregen een rode kaart, net als beide spelers voordien, en gingen naar de kleedkamer.

Dhr. Vanderbiest uitte opnieuw dezelfde racistische beledigingen tegen Dhr. Ramdane en wendde zich agressief tot hem. Dhr. Ramdane reageerde, waarna Dhr. Vanderbiest gewond raakte.

Onze club aanvaardt of tolereert geen enkele vorm van fysiek geweld. Op dezelfde manier zijn de racistische uitspraken en de agressiviteit van Dhr. Vanderbiest onvoorstelbaar, zowel op als buiten het voetbalveld. RUSG zou het op prijs stellen dat de Mechelse club de racistische uitlatingen van een lid van zijn staf, openbaar zou veroordelen.

Reactie Malinwa

KV Mechelen reageerde maandag via een kort bericht op de clubwebsite.

"Na de rode kaart van spelers Bijker en Tabekou in het slot van Union-KV Mechelen werden assistent-trainers Frederik Vanderbiest en Abder Ramdané naar de tribune gestuurd. Vanderbiest incasseerde toen een slag van de assistent-coach van Union die hem opwachtte vanachter een hoek van de catacomben."

"De club heeft met Frederik Vanderbiest gesproken en hij ontkent dat er een racistische opmerking aan voorafging zoals Union meldt. KV Mechelen wacht het verslag van de vierde official af en is overtuigd dat daar een juiste weergave van de feiten zal gegeven worden. De vierde official stond dicht bij het tumult en zou de nodige duiding moeten kunnen geven."

"De club wil duidelijk stellen dat het elke vorm van fysiek geweld of mogelijke racistische opmerkingen zal veroordelen. Dat kan absoluut niet. Passie en strijd zijn kernwaarden voor KV Mechelen maar altijd binnen het sportieve."

"KVM en Frederik Vanderbiest zullen zich na het rapport van de vierde official beraden of ze een burgerlijke klacht indienen tegen het fysieke geweld."

Door Thomas Standaert, mtm
SPORT VOOR ABONNEES
Meer voetbal