UCI-voorzitter Lappartient: “We mikken op Champions League van eendagskoersen in 2020”

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

UCI-voorzitter David Lappartient is momenteel in Canada op uitnodiging van Serge Arsenault. De sterke man achter de koersen van Québec en Montréal speelt al enkele jaren met het idee om een soort van Champions League van eendagskoersen te creëren. Een idee waar ook Lappartient voor gewonnen is.

“Het zou interessant zijn voor het wielrennen om een circuit te organiseren met daarin twintig grote eendagskoersen. Dat zou dan gaan om de huidige monumenten zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, nieuwere wedstrijden zoals Québec en Montréal, maar ook koersen in nieuwe markten zoals Zuid-Amerika”, zegt Lappartient, die zo een nieuwe soort van wereldbeker van eendagskoersen wil invoeren met een apart klassement en eventueel een aparte leiderstrui.

Komende woensdag vindt er in Madrid een meeting plaats waar het idee verder besproken wordt. “We maken vorderingen met ons concept. We zitten in het finale stadium, de rode vod van de slotkilometer is in zicht. Ten vroegste in 2020 willen we het lanceren.”

Wat die innovatie betekent voor de huidige wielerkalender is onduidelijk, maar Lappartient wil niet dat grote koersen elkaar te veel overlappen zoals nu gebeurt met Montréal en de Vuelta. We spelen met het idee om de Vuelta een week vroeger te laten starten.”

Door Bram Vandecapelle in Montréal