Bekende ISIS-beul van Raqqa heeft als bijnaam “De Belg”

Bron © BELGA

(archiefbeeld) Foto: Photo News

Een van de voornaamste beulen van Raqqa, het voormalig bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS) in Syrië, was een Belg. Dat zeggen twee leden van de burgerlijke raad van de stad, die ter plaatse werden geïnterviewd door journalisten van La Libre Belgique en RTL Info. Volgens diezelfde bronnen zaaiden twee Belgische vrouwen ook terreur als lid van de religieuze politie van ISIS, de Hisbah.

“Ik kende een Belg. Hij noemde zichzelf Aboe Suleiman al-Belgiki. Hij hakte hoofden af. Hij was met George al-Britani. Ze dwongen de inwoners aanwezig te zijn bij de executies”, zegt raadslid en advocaat Ibrahim al-Faraj. “De eerste keer waren het 87 executies tegelijk, dan 17, dan 5 of 6, het hing ervan af”, vertelt hij nog.

De onthullingen dateren van vorige week, van bij een ontmoeting tussen de verkozenen van Raqqa en federaal parlementslid Georges Dallemagne (CDH) en de voorzitter van de vereniging voor slachtoffers van terrorisme V-Europe, Philippe Van Steenkiste.

Tot nu toe hadden de politie- of inlichtingendiensten geen weet van een deelname van Belgen aan openbare executies in Raqqa, schrijft La Libre Belgique.

Om de beulen te identificeren “moet de Belgische justitie naar hier komen”, voegde raadslid al-Faraj toe. Hetzelfde geldt voor de twee vrouwen die lid waren van de religieuze politie van ISIS, en “Amara al-Belgikia” en “Oum Issa al-Belgikia” genoemd werden.