REACTIES. Greg Van Avermaet: “Ontgoocheld in mijn sprint, niet op mijn waarde geklopt”

Foto: Photo News

Net als in Québec moest Greg Van Avermaet in Montréal tevreden zijn met een ereplaats op het podium. In Québec moest hij enkel nog Matthews voor zich dulden, nu kwam daar met Sonny Colbrelli nog een intrinsiek snellere sprinter tussen.

VIDEO.Canadese dubbel voor Michael Matthews, alweer podiumplaats voor Van Avermaet

“Ik ben teleurgesteld in mijn sprint. Op 100 meter van de streep moet ik even inhouden, omdat Matthews naar links zwenkt om zo in de slipstream van Colbrelli te geraken. Ik begrijp het manoeuvre van Matthews wel een beetje. Hij kwam aan met een hogere snelheid en ging op zoek naar het wiel van Colbrelli, maar ik zat daar tussen en moest inhouden. Mijn sprint was voorbij. Daar verlies ik de koers. Ik ga niet zeggen dat ik Matthews ging kloppen, maar ik had wel tweede geëindigd. Dat ik niet vol heb kunnen sprinten, is frustrerend. Ik blijf achter met het gevoel dat ik niet op mijn waarde geklopt ben.”

De wedstrijd in Montréal bevat bijna dubbel zo veel hoogtemeters als in Québec, maar toch was het scenario identiek. Slechts twee ronden werd er echt vol gekoerst, waardoor een sprint onafwendbaar was. “Zelfs al hadden we vier in plaats van twee ronden vol gekoerst, het ging sowieso zeer moeilijk zijn om een sprint te vermijden. Zelfs al was er nog sneller op de klimmetjes gereden, mannen zoals Colbrelli in Matthews komen op die laatste hellingen nog steeds boven in vijftiende positie. Zelfs al laten ze een gaatje van enkele meters, dan rijden ze dat in de afdaling terug dicht. Om zo’n mannen hier te lossen zijn de klimmetjes te kort. Het zijn maar inspanningen van vier minuten. Daarop verlies je geen dertig seconden. Al begrijp ik de tactiek van sommige ploegen niet. Waarom maken ze het niet lastiger? Niet dat ik dat erg vind, voor mij is het perfect zo. Ik moet in een wedstrijd als deze nog altijd op mijn sprint rekenen. Deze aankomst ligt mij nog net iets beter dan in Québec, omdat de voorgaande kilometers lastiger zijn.”

Volgens de nummer twee Sonny Colbrelli is Matthews op een oplopende finish in Québec of Montréal niet te kloppen. Van Avermaet denkt van wel. “In Québec misschien niet, maar in Montréal zeker. Ik had hem vandaag zelfs kunnen kloppen. Ik heb op deze aankomst ook al Sagan geklopt.”

Na Québec zei de wederoptredende Van Avermaet dat hij op geen enkel moment à bloc was geweest. Dat was in Montréal wel anders. “Ik ben toch drie keer à bloc moeten gaan. Zeker toen Tim Wellens in de slotronde nog eens doortrok. Ik kwam toen als vijfde boven, maar wist dat het geen zin had om door te trekken met Tim. Vooruit blijven met een kleine groep was vandaag te moeilijk. En als ik dan toch vol naar boven zou vlammen, zou mijn sprint weg zijn. In koersen als deze reken ik op mijn sprint”, aldus de kopman van BMC die tevreden is van zijn conditie met het oog op het WK. “Ik sta hier twee keer op het podium. Ik had liever één keer gewonnen, maar we mogen niet klagen. De goede conditie is er”, aldus Van Avermaet die drie uur na de wedstrijd al terug richting België vloog. Zijn volgende wedstrijd is de Primus Classic Impanis-Van Petegem op 15 september.

Oliver Naesen (4de): “Die mannen op het podium zijn Champions League, ik ben maar UEFA Cup”

In Québec zag Oliver Naesen zijn sprint nog in rook opgaan, toen hij zijn wiel brak na een aanrijding met de derailleur van Tim Wellens. In Montréal kon de kopman van AG2R-La Mondiale wel sprinten. Hij werd vierde achter Matthews, Colbrelli en Van Avermaet. “Ik kan niet anders dan content zijn. Tegen mannen als Matthews en Colbrelli kan ik niet meedoen in de sprint. Als die mannen de streep zien, krijgen ze opeens een stel verse bene, terwijl mijn benen helemaal vol liepen. Ik zat in Colbrelli zijn wiel en dacht: ik ga aangaan, maar mijn benen liepen nog voller dan vol. Het is dan geen seconde in mij opgekomen om Matthews nog proberen te remonteren. Ik hoopte dat ik het wiel kon houden en dat ze een beetje zouden stilvallen. Ik word uiteindelijk vierde. Zeker geen schande. Als ik eerlijk ben en je ziet die drie sprinters voor mij: Dat is de Champions League, ik ben maar een ploegske uit de UEFA Cup.”

REACTIES. Greg Van Avermaet: “Ontgoocheld in mijn sprint, niet op mijn waarde geklopt”
Foto: Photo News

Volgens de voormalige Belgische kampioen was er weinig aan Matthews te doen, al hadden de andere ploegen misschien de koers nog wat harder kunnen maken. “Er is maar in de laatste twee ronden echt hard gereden. Vorig jaar waren dat nog vier ronden volle petrol. Ik voelde dat Matthews bergop wel iets minder was, maar het was gewoon zeer moeilijk om hem te killen. Ook voor mij ging het in de laatste ronden bergop zeker had genoeg.”

Tim Wellens (21ste): “Raar dat niemand wilde koersen”

Tim Wellens was vooraf getipt als een van de topkandidaten in zowel Québec als Montréal. Vrijdag brak de derailleur van zijn fiets nog af nadat Naesen per ongeluk tegen zijn achterwiel knalde. In Montréal bleef Wellens wel bespaard van pech. Zowel op 34 als op 12 km van de streep plaatste hij een snedige demarrage, maar wegblijven lukte niet. De bergprijs was niet meer dan een troostprijs. “Ik had zeer goede benen, misschien niet zo goed in Québec, maar toch goed genoeg. Ik vond het raar dat buiten ik bijna niemand wou koersen. Op drie ronden van het einde besloten we met de ploeg de boel dan maar stuk te rijden. Ik viel aan, maar toen ik zag dat er niemand van BMC of Sunweb mee was, zag ik het nutteloze van de inspanning in.”

REACTIES. Greg Van Avermaet: “Ontgoocheld in mijn sprint, niet op mijn waarde geklopt”
Foto: Photo News

In de slotfase sloeg Wellens samen met James Knox en Jakob Fuglsang wel een gaatje van tien seconden op het peloton. “Het zag er even goed uit, maar de rest kwam snel terug. Het verbaasde mij. Ik verwachtte hier een slagveld, maar uiteindelijk sprint er een grote groep voor de zege.”

De kopman van Lotto-Soudal verlaat Canada met een 28ste en een 21ste plaats. “Het gevoel in de benen was zeer goed, maar ik blijf achter zonder resultaat. Dat is jammer. Ik kwam naar hier voor een resultaat te rijden, maar kan mezelf weinig verwijten. Ik ben ook blij dat we met de ploeg een plan hadden en dat ook hebben uitgevoerd. Dat is leuk om mee te nemen naar de toekomst.”

Met het oog op de nabije toekomst heeft Wellens in Canada vertrouwen getankt voor het WK. “Deze benen zijn nu al goed genoeg om iets te verwezenlijken in Innsbruck. Ik hoop dat ze de komende weken nog iets beter worden.”

Door Bram Vandecapelle in Montréal