Hartverwarmend filmpje van achterblijver op loodzware klim in Vuelta: “Daarom hou ik zoveel van mijn job”

De Fransman Thibaut Pinot won zondag in de Ronde van Spanje de zware bergrit richting de Lagos de Covadonga. De strijd tussen de groten die de loodzware slotklim beklommen leverde alweer spectaculaire beelden op. Maar wat je niet te zien krijgt op televisie is het afzien van de (veel zwaardere) achterblijvers die die verdomde berg proberen te beklimmen binnen tijd. Eén van die renners is Marcus Burghardt, die echter een hartverwarmend filmpje op Twitter zette van zijn beklimming: “Daarom hou ik zoveel van mijn job.”

Marcus Burghardt kwam zondag als voorlaatste over de streep, op meer dan 38 minuten van dagwinnaar Thibaut Pinot. De Duitser van Bora-Hansgrohe was in de achtergrond alleen verzeild geraakt en moest de Lagos de Covadonga dus alleen zien te bedwingen. Maar de steun van de fans die de achterblijver aanmoedigden alsof hij meedeed voor de dagzege, bezorgde de meesterknecht van Marcus Burghardt vleugels, zelfs bijna letterlijk.

“Dank aan alle ongelooflijke fans van Lagos Covadonga vandaag. Daarom hou ik zoveel van mijn job”, zette hij op Twitter.

Vooraan géén peis en vree: ruzie tussen Yates en Quintana

Het is echter lang niet altijd peis en vree in de koers. Zeker niet voorin, waar de strijd om de knikkers voor de nodige frustraties kan zorgen. Dat bewees de ruzie tussen Simon Yates en Nairo Quintana op diezelfde Lagos de Covadonga.

Rode trui Simon Yates hekelde na afloop het gedrag van zijn concurrenten in de achtervolging op Thibaut Pinot. Yates is leider, met 26 seconden voorsprong op Valverde en 33 op Quintana. Lopez is vierde op 43 seconden. Yates zelf trok een paar keer in de aanval, maar raakte niet weg. In de achtervolging op Pinot maakte hij zelfs even misbaar naar Quintana.

“Toen Pinot ging, had ik geen antwoord klaar”, erkende de rode trui, die minder begrip had voor het gebrek aan samenwerking in de achtervolging. “Er was geen enkele samenwerking met Lopez en Quintana”, vond hij. “Toen ik aanviel, kropen ze in mijn wiel en toen zij wegsprongen, deed ik dat bij hen. Quintana wilde dan niet rijden op het eind, dus wilde ik dat op mijn beurt ook niet doen toen Lopez wegsprong. Als zij niet meewerken, wordt het moeilijk om iets klaar te krijgen.”

Quintana tilde er niet zwaar aan: “Zoiets gebeurt door de spanning omdat iedereen zijn eigen belangen verdedigt, bondgenoten zoekt en gewoon niet wil verliezen. Uiteindelijk is hij de leider en moet hij zelf die plaats verdedigen.”

Vandaag kunnen de renners recupereren tijdens de tweede rustdag. Dinsdag staat een individuele tijdrit over 32 kilometer tussen Santillana del Mar en Torrelavega op het programma.

Door vml