Chauffeur ‘bloedwraakmoord’ Sint-Niklaas pleit onschuldig, schutter ontkent moordplan

Bron © BELGA

Nedjip Mustafa werd doodgeschoten voor zijn deur in de Kleibeekstraat. (archiefbeeld) Foto: bfs

Gent / Sint-Niklaas -

Voor het hof van beroep in Gent is de zaak behandeld van de moord op de Kosovaar Nedjip Mustafa (39). De moord in december 2013 was het culminatiepunt van een familievete tussen Roma-families. Fanton S. kreeg in eerste aanleg 25 jaar cel, zijn broer 26 jaar. Ze hopen in beroep op een flinke strafvermindering. Het Openbaar Ministerie vordert echter strengere straffen.

Het slachtoffer was de Kosovaar Nedjip Mustafa (39). De man werd aan zijn huis in Sint-Niklaas, in de Kleibeekstraat, geëxecuteerd vanuit een rijdende auto. Nedjip raakte zwaargewond en overleed later aan die verwondingen.

Ruim een maand later kon het gerecht de verdachten oppakken. Vader Fazil S. (62) werd als opdrachtgever voor de moord gezien. Zijn zoon Faton (27) was de chauffeur van de wagen en Arben (36) de schutter die Nedjip doodschoot. Hij vuurde acht keer.

Bloedwraak

Een al jaren aanslepende familievete tussen de twee Roma-families lag aan de basis van de feiten. De familie S. wilde de familie van Nedjip Mustafa een lesje leren, nadat een zoon van S. zelfmoord pleegde. Die was getrouwd geweest met de zus van Nedjip en de familie S. verweet de Mustafa’s dat zij hun zoon de dood in gejaagd hadden, met een bloedwraak tot gevolg.

LEES OOK. “Ik dacht dat onze families zich hadden verzoend. Toch werd moord beraamd”

Frank Scheerlinck, advocaat van Fanton, pleitte onschuldig voor zijn cliënt. “Hij wist niet met welk doel ze naar dat huis reden. Hij was de enige met een rijbewijs, en is door de anderen - als jongste van de familie - misbruikt”, klonk het ter verdediging.

Van baseball bat naar vuurwapen

Schutter Arben, ontkent niet dat hij schoot, maar wel dat er een vooraf bedacht moordplan was. “Hij wou naar daar om hem een lesje te leren. In de wagen lag een baseball bat. Maar plots zag hij een mes bij Nedjip, waarop hij naar zijn wapen greep en vuurde”, pleitte zijn advocaat Tom Van Maldergem.

Chauffeur Fanton S. kreeg in eerste aanleg 25 jaar cel, zijn broer 26 jaar. Beiden hopen ze in beroep op een flinke strafvermindering. Maar het openbaar ministerie voor het hof van beroep in Gent vorderde maandag straffen van 28 jaar voor de twee zonen en 30 jaar voor de vader.

Joris Van Cauter, die de vader als advocaat bijstaat, vindt de bewijslast tegen zijn cliënt maar mager. “Er is enkel een telefoongesprek waarbij hij zegt heb je hem vermoord? Maar daaruit kan je niet afleiden dat hij daarvoor de opdracht heeft gegeven. Ook zijn twee zonen ontkennen dat ze van hun vader de opdracht kregen. Getuigen zeggen zelfs dat de kinderen niet luisterden naar hun vader.”

“Oog om oog, tand om tand”

Het openbaar ministerie is wel overtuigd van de drie hun schuld. “De moeder heeft tijdens de zitting in Dendermonde zelf gezegd: Zij hebben een van ons gedood, dus moest er een van hun gedood worden. Deze mensen leven nog steeds volgens het principe van oog om oog, tand om tand.”

Voor Arben en Faton S. die de dodelijke raid uitvoerden, vorderde ze 28 jaar cel. In eerste aanleg werden ze veroordeeld tot 26 en 25 jaar. Voor vader Fazil, die in eerste aanleg 28 jaar kreeg, vorderde de procureur 30 jaar.