Minister Weyts geeft dodehoekles in de klas

Bron © BELGA

Foto: BELGAONTHESPOT

Antwerpen -

In Duffel heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) maandag de aftrap van de “Veilig op de Weg”-campagne van beroepsvereniging Transport en Logistiek Vlaanderen bijgewoond. TLV gaat het komende schooljaar in 150 lagere scholen leerlingen bewustmaken van de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens.

In basisschool ‘t Kofschip in Duffel gaf de minister met een filmpje en een vragenlijst een korte les aan de kinderen van het derde leerjaar. Nadien konden de leerlingen zelf plaatsnemen in een vrachtwagencabine en ondervinden hoe hun klasgenootjes op bepaalde plaatsen onzichtbaar worden voor de chauffeur. “We voeren deze campagne al voor het achttiende jaar op rij”, zegt secretaris generaal Lode Verkinderen van TLV. “Onze vrijwilligers bereikten in die tijd al 134.928 kinderen uit 1.838 scholen. We willen hen duidelijk te maken wat de veilige en onveilige manieren zijn om zich in het verkeer rond een vrachtwagen te begeven.”

De nieuwe oplegger van TLV, die werd aangekocht met de steun van de Vlaamse overheid, rijdt het hele schooljaar langs meer dan 150 scholen. “Sensibilisering is belangrijk en je kan maar beter op jonge leeftijd beginnen, want kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer”, zegt minister Weyts. Naast het ondersteunen van sensibilisering en onderwijs, komt de overheid volgens Weyts ook financieel tussenbeide bij de aankoop van niet-verplicht veiligheidsmateriaal voor vrachtwagens, zoals dodehoekcamera’s en sensoren. “Maar er zijn nu al zoveel spiegels en schermen waar een vrachtwagenchauffeur mee rekening moet houden”, zegt de minister. “Daarom blijft sensibilisering belangrijk. Verkeersveiligheid is een zaak van iedereen, niet alleen van de sterke maar ook van de zwakke weggebruikers.”

Minister Weyts geeft dodehoekles in de klas
Foto: BELGAONTHESPOT
Minister Weyts geeft dodehoekles in de klas
Foto: BELGAONTHESPOT
Minister Weyts geeft dodehoekles in de klas
Foto: BELGAONTHESPOT
VOOR ABONNEES