Antwerpen stapt in Europees proefproject rond inzetten van drones

Bron © BELGA

Foto: AFP

Antwerpen -

Na onder meer Gent en Brussel heeft ook Antwerpen zich maandag officieel aangesloten bij het Urban Air Mobility-initiatief, een door Airbus gecoördineerd Europees project rond stedelijke luchtmobiliteit dat onder meer de inzet van drones voor civiel gebruik onderzoekt en test. De Antwerpse politie en brandweer willen er alvast aan meewerken. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) denkt dat de eerste toepassingen van het project in de loop van 2019 zichtbaar zullen zijn.

Het Europese project mag onder meer Eurocontrol en het Europees Agentschap voor de veiligheid en de luchtvaart (EASA) tot zijn partners rekenen en wil in heel wat Europese steden lokale deelprojecten tot stand brengen die inspelen op de specifieke noden van elke stad. In Antwerpen is er alvast interesse om drones te gebruiken voor observatietaken van de lokale politie, zoals de verkeersimpact van een ongeval helpen inschatten of een noodsituatie op een festival van bovenaf in beeld krijgen.

“Het potentieel van drones is enorm”, vindt De Wever. “Ook de brandweer zou ze kunnen inzetten, bijvoorbeeld om bij een brand de vuurhaard te lokaliseren en in beeld te brengen. Drones zullen onmisbaar worden voor een integraal veiligheidsbeleid.”

Politie en brandweer benadrukken wel dat er vandaag nog heel wat technologische en wettelijke beperkingen zijn op de inzet van drones. Zo moeten drones bijvoorbeeld steeds in het gezichtsveld van de bestuurder blijven, wat de mogelijkheden in een stedelijke omgeving beperkt. Het proefproject waar Antwerpen nu instapt, zal daar geen uitzondering op vormen en volledig binnen het bestaande wettelijk kader blijven. De initiatiefnemers hopen wel dat het project zal helpen om die beperkingen in de toekomst te versoepelen.