‘Brave’ broer Salah Abdeslam voor de rechter na overval: “Ik ben het zwarte schaap”

Bron © BELGA
Brussel -

Mohamed Abdeslam, grote broer van terrorist Salah Abdeslam, verscheen maandag voor rechter voor een overval op een ambtenaar die geld van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek naar de bank bracht. “Ik ben het zwarte schaap”, zei hij tegen de rechter.

De correctionele rechtbank van Brussel besliste maandagnamiddag het beklaagdenverhoor aan te vatten in het proces van Mohamed Abdeslam, ondanks een vraag tot uitstel vanwege de burgerlijke partij.

De broer van terrorist Salah Abdeslammoet zich verantwoorden voor de overval op ambtenaren van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Die brachten op 23 januari zowat 70.000 euro naar de bank brachten maar werden bedreigd en bestolen.

Een maand later werden vier personen opgepakt, onder wie ook Mohamed Abdeslam, die in het verleden voor het gemeentebestuur van Molenbeek had gewerkt en op de hoogte was van regelmatige geldtransporten.

In juni gaf hij toe een rol als bemiddelaar en als chauffeur te hebben gespeeld. Hij zou geïnformeerd zijn door Pierre-Raphaël C., een ambtenaar, dat een aanzienlijke som geld naar de bank zou worden gebracht, en liet dit weten aan Youssef B. Hij zou de overval hebben uitgevoerd terwijl een ex-vriendin van Mohamed Abdeslam en Pierre-Raphaël C. het geld transporteerden.

Geld naar bank brengen

Mohamed Abdeslam bleef maandagnamiddag bij zijn verklaringen dat hij het opzet had georchestreerd met jeugdvriend Youssef B. en met de hulp van Pierre-Raphaël C., maar die twee ontkennen elke betrokkenheid.

“Ik, mijnheer Abdeslam, ik ben het zwarte beest. Ik ben de te treffen man”, sprak Mohamed Abdeslam. “Ik zeg u, Pierre-Raphaël C. was op de hoogte. Hij speelde ons de inlichtingen door en aanvaardde deel te nemen aan de overval”. Youssef B. voerde de overval uit. Nadien is Abdeslam laatstgenoemde met de auto gaan oppikken. “Hij stapte achteraan in de wagen, met de zakken (met geld)”, preciseerde Abdeslam.

Pierre-Raphaël C. verklaarde nergens bij betrokken te zijn. “Die dag vroeg een collega om hem te vervangen bij het geldtransport met N.D. Ik heb Abdeslam nooit kennis gegeven van de transfer. Hij had mij niet nodig om het te weten, want hij heeft zelf op de dienst Ontvangsten gewerkt”. Ook Youssef B. verklaarde dat hij niet betrokken was bij de feiten. De wagen die de dader gebruikte was inderdaad van hem, maar Mohamed Abdeslam had een dubbel van de sleutels.

AANGERADEN
Meest recent