Zware straf geëist voor Ramdane na knokpartij na Union-KVM, Vanderbiest komt goed weg

De knokpartij in 1B tussen Abder Ramdane en Fred Vanderbiest, de assistenten van Union en KV Mechelen, kent zware gevolgen. Het bondsparket van de Belgische voetbalbond eist in totaal tien speeldagen schorsing en 5.000 euro boete voor Union-assistent ­Ramdane, die een vuistslag uitdeelde. Voor KV Mechelen-assistent Vanderbiest vraag het bondsparkt een schorsing van drie speeldagen schorsing en een boete van 1.500 euro. De beslissing van de Geschillencommissie volgt later vandaag.

De vechtpartij die zondagnamiddag tijdens de wedstrijd Union- KV Mechelen aan de zijlijn plaatsvond kreeg dinsdag een staartje: niet alleen moeten beide teams al minstens 5.000 euro ophoesten, spelers Serge Tabekou en Lucas Bijker en T2’s Abder Ramdane (Union) en Fred Vanderbiest (KV Mechelen) moesten allemaal voor de Geschillencommissie verschijnen. Hoewel Vanderbiest arbeidsongeschikt werd verklaard door een dokter, kwam hij toch opdagen bij de Geschillencommissie.

Het bondsparket van de Belgische voetbalbond vorderde strenge straffen: vier speeldagen schorsing en 2.000 euro boete voor Lucas Bijker, 2 speeldagen schorsing en 1.000 euro boete voor Serge Tabekou. De zwaarste eis was voor Union-assistent Abder Ramdane. Voor hem vroeg het bondsparket een straf van 2 weken schorsing en 1.000 euro boete voor betreden veld en 8 wedstrijden schorsing en 4.000 euro voor de vuistslag aan Vanderbiest. In totaal dus tien speeldagen schorsing en 5.000 euro boete. Een ongezien zware straf. Vanderbiest komt er vanaf met een eis tot een schorsing van drie speeldagen en een boete van 1.500 euro. Een milde eis voor Vanderbiest dus. De Geschillencommissie spreekt later op de dag de straffen uit.

Zware straf geëist voor Ramdane na knokpartij na Union-KVM, Vanderbiest komt goed weg
Foto: BELGA

Union ­beweerde dat Vanderbiest immers ­Ramdane racistisch beledigde in de spelerstunnel en dat die daarop gereageerd heeft met een vuistslag. Het scheidsrechtersrapport maakte wel gewag van een scheldpartij – het verwijt fils de pute of hoerenzoon lokte een reactie uit – maar de scheldwoorden zouden niet racistisch getint geweest zijn. De getuige die beweert van wel, is een lid van Union en dus geen neutrale partij. De vierde scheidsrechter zei dinsdag op de zitting in het bondsgebouw dat hij geen racistische opmerkingen had gehoord.

Wat wel bewezen kan worden, is dat de vuistslag is uitgedeeld. Fred Vanderbiest trok na zeven hechtingen nog naar de dokter met zware migraine en werd minstens drie dagen ­arbeidsongeschikt verklaard. Ten laatste donderdag moet hij weer op controle. Het zal niet alleen het bondsparket zijn dat over dit incident oordeelt, maar ook de burgerrechtbank. Vanderbiest nam advocaat Sven Mary onder de arm om hem te verdedigen. “Aanvankelijk hadden we om uitstel gevraagd, omdat meneer Vanderbiest arbeidsongeschikt is verklaard. Maar uit respect voor deze instelling zijn we toch naar de zitting gekomen”, sprak Mary. Nadien bevestigde hij de klacht met burgerlijke partijstelling. “Die zal ik donderdag neerleggen.” .

De (eventuele) burgerrechtzaak voor slagen en verwondingen enerzijds en racisme anderzijds kan nog even op zich laten wachten. De Pro League veroordeelde de feiten ook al hard en legde beide clubs al een boete van 5.000 euro op. Het bedrag zal doorgestort worden naar sociale projecten.

Zware straf geëist voor Ramdane na knokpartij na Union-KVM, Vanderbiest komt goed weg
Foto: BELGA
Zware straf geëist voor Ramdane na knokpartij na Union-KVM, Vanderbiest komt goed weg
Foto: BELGA
Door Thomas Standaert
  • VOOR ABONNEES
    Meer voetbal