VIDEO. Veertig bronzen klokken voor Vredesbeiaard aangekomen

Leuven -

Een historisch moment aan Abdij van Park in Heverlee gisterochtend, want daar zijn de 40 klokken voor de Vredesbeiaard gearriveerd.

De 40 klokken, gegoten door de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten, zijn replica's van de oorspronkelijke klokken van de beiaard die tijdens WO I verwoest werd door Duitse troepen uit de stad Neuss. Na een fondsenwerving in Leuven en Neuss kon de bijzondere reconstructie worden gerealiseerd.

“Het geld, 540.000 euro, komt van 333 schenkers”, zegt schepen Denise Vandevoort (SP.A). “De twee grootste klokken werden gefinancierd door de steden Leuven en Neuss. De Petrusklok van Leuven is met haar 2,132 ton het zwaarst. De lichtste klok is van de Leuvense Vredesbeweging en weegt 6,6 kg. Voor alle klokken samen gaat het om 10,6 ton aan brons.”

Gisteravond werden de klokken gezegend in het bijzijn van veel schenkers. Vandaag en morgen kunnen geïnteresseerde Leuvenaars en Leuvense scholen tussen de klokken wandelen op het binnenplein van de abdij. Zo kan iedereen de rijke versiering van nabij bewonderen. Voor de scholen is er een speciaal programma: de leerlingen zullen persoonlijke vredesboodschappen neerschrijven op kleine klokjes die in een vredesboom gehangen worden. Donderdag worden de klokken in de toren gehesen.

Door hsb
VOOR ABONNEES