Financieel directeur ING stapt op na schikking in witwasonderzoek

Bron © BELGA

Foto: AFP

Koos Timmermans, de financieel directeur van de Nederlandse bank ING, stapt op. Dat kondigde ING dinsdag aan. Zijn vertrek houdt verband met de schikking die ING onlangs sloot vanwege witwaspraktijken, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het openbaar ministerie. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. “In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen (raad van bestuur, nvdr.) aftreden”, aldus ING in een persbericht. Timmermans was sinds 2007 financieel directeur. Hij blijft aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden.

“In het belang van de bank zelf”

President-commissaris Hans Wijers van ING betreurt de gevonden tekortkomingen en zegt de zaak zeer serieus te nemen. De ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie, zo zei hij. Dat is volgens Wijers ook in het belang van de bank zelf.

Wijers geeft toe dat de commotie na de schikking tot het vertrek heeft geleid. “We hadden niet de overtuiging dat de schikking een effect zou moeten hebben op de positie van een lid van het bestuur”, zei hij in een gesprek met het Nederlandse persbureau ANP. Er werd de voorbije dagen gesproken met veel partijen, ook uit de politiek. Dat leidde ertoe dat het “passend” was voor het bestuurslid dat het meest verantwoordelijk was geweest, af te treden. De positie van topman Ralph Hamers lijkt binnen ING niet ter discussie te staan.

Vakbonden en regering blij

Het aangekondigde vertrek van de financieel directeur wordt positief ontvangen door de Nederlandse vakbond FNV. Het is alleen jammer dat een dergelijke stap pas wordt gezet nadat maatschappelijk de storm is opgestoken, zegt bestuurder Gerard van Hees van FNV Finance. Volgens de FNV-bestuurder had ING bij de publicatie van de schikking al duidelijk kunnen maken dat er ook gevolgen aan zouden kleven voor het bestuur van de bank.

Eenzelfde geluid klinkt er aan politieke zijde. Diverse Kamerleden zijn tevreden dat het witwasschandaal bij de bank iemand de kop kost, maar vragen zich tegelijk af of het vertrek vooral is ingegeven door de maatschappelijke druk op ING.

Ook binnen de Nederlandse regering is vrijwel niemand rouwig om het vertrek van Timmermans. D66-Kamerlid Joost Sneller vindt het “terecht” dat Timmermans opstapt. “Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende”, zegt hij. CDA’er Erik Ronnes spreekt van “een goede stap”. Minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt het vertrek passend en verstandig.

Door gjs, jvh
AANGERADEN
Meest recent