Nieuwe tentoonstelling doorbreekt taboe rond zelfdoding: “Zet de deur open voor je buren. Práát met elkaar”

Jean Louis Coppers wil met zijn tentoonstelling zelfdoding bespreekbaar maken. Foto: fvv

Gent -

Drie jaar geleden verloor Jean Louis Coppers (60) zijn zoon Benoit (22). Zelfdoding. De klok terugdraaien, kan hij niet. Het taboe helpen te doorbreken wél. Met een pakkende tentoonstelling reist Coppers Vlaanderen rond. Het startpunt: Gent. “Mensen moeten hun deur weer openzetten voor elkaar.”

Als u zich de komende dagen om boodschappen haast in het shoppingcentrum Zuid en u merkt een labyrint van felgekleurde deuren en paspoppen op, sta dan even stil. Ook al heeft u geen tijd.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van wat Jean Louis Coppers drie jaar geleden meemaakte. Begin januari stapte zijn zoon Benoit uit het leven. Plots. Het was een mokerslag die hij totaal niet zag aankomen. “We hadden de weken voordien niks gemerkt aan Benoit. Hij was een vrolijke jongen. Maar we zullen ongetwijfeld wel dingen hebben gemist. Dat zal altijd pijn blijven doen. Het verdriet gaat nooit weg. Het knaagt, zoals een hond op een been. Soms hard, soms zacht.”

Na de dood van zijn zoon besloot Coppers niet bij de pakken te blijven zitten. Hij stampte de vzw Tout Bien Okidoki uit de grond. Via de campagne Hey Hoe Gaat Het? wil hij zelfdoding benoemen en bespreekbaar maken met een rist acties.

“Momenteel plegen 18 per 100.000 inwoners in België zelfdoding, tegenover het Europees gemiddelde van 12. Er zijn intussen allerlei wetenschappelijke verklaringen voor waarom iemand zich van het leven wil beroven. Maar erover babbelen, doen we nog steeds niet.”

Open deuren

Op een vernissage leerde Coppers het werk van de Togolese kunstenaar Jean Ayawo Koumy kennen. Hij kon hem overtuigen om een installatie te maken rond het thema. De 21 poppen staan symbool voor de 21 mensen die elke week in Vlaanderen uit het leven stappen. De met felle kleuren beschilderde deuren beelden levensvreugde uit. “Een open deur belichaamt zo veel dingen”, vertelt Coppers. “Gastvrijheid, bijvoorbeeld. Mensen moeten weer leren hun deur open te stellen voor elkaar. Ongepland samen koffiedrinken met de buren. Práten. Dat lost zo veel op. Ga in op de gevoelens van iemand. Alleen zo zal die persoon zijn of haar verdriet delen. Vroeger leefden de mensen veel dichter bij elkaar.”

Zweep voor het beleid

Volgens Coppers kunnen politici veel meer doen om de alarmerende suïcidecijfers terug te dringen. Vorig jaar reisde hij langs alle Vlaamse scholen om zijn verhaal te vertellen. “We willen de zweep zijn die het beleid wakker houdt”, zegt hij.

“Vooral jongeren zijn kwetsbaar. Ze hebben een probleem en gaan daar zo hard in op dat hun focus zeer eng wordt. En dan kiezen ze voor suïcide. Een definitieve oplossing voor een tijdelijk probleem. Dat is zo zonde.”

De tentoonstelling ‘Doorsopenday.be’ kan je nog tot 15 september bezichtigen in het shoppingcentrum Zuid.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Tuly Salumu