Bondscoach Japanse gymnastes geschorst wegens machtsmisbruik

Bron © BELGA

Sae Miyakawa (2e van links) bracht de bal aan het rollen Foto: Photo News

De Japanse turnbond heeft de bondscoach van de Japanse turnsters Chieko Tsukahara en haar man voorlopig geschorst. Ze worden ervan beschuldigd gymnastes onder druk gezet te hebben om zich bij hun trainingsgroep aan te sluiten.

Turnster Sae Miyakawa, die op de Spelen van 2016 vierde werd met het Japanse team, bracht de bal aan het rollen. Er werd een onafhankelijke commissie in het leven geroepen om haar beschuldigingen te onderzoeken, tot het einde van het onderzoek blijft het koppel Tsukahara geschorst. Volgens Miyakawa zou Chieko Tsukahara ermee gedreigd hebben dat ze deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio mag vergeten als ze niet toetreedt tot Tsukahara’s trainingsgroep.

Chieko Tsukahara zal de Japanse meisjes sowieso niet coachen op de komende wereldkampioenschappen, die in oktober plaatsvinden in Doha. Haar man Mitsuo Tsukahara, vijfvoudig olympisch turnkampioen, is vicevoorzitter van de Japanse turnbond en zou zich net als zijn vrouw beschuldigd hebben aan machtsmisbruik. Chieko en Mitsuo Tsukahara ontkennen de beschuldigingen.

    Meest recent