Eerste schooldag voor drie nieuwe politiehonden

Gent -

Bij de Gentse flikken zijn drie honden gisteren aan hun opleiding tot ‘echte’ politiehond begonnen. In december volgt het examen voor Wolf, Uma en Thor. “Ze zijn alle drie zeer geschikt”, zegt teamchef Michael Brinkmann.

De jongste is pas anderhalf jaar, de oudste tweeënhalf. Alle drie tekenden ze gisteren present voor hun eerste schooldag op de terreinen van de federale politie in de Groendreef. “Ze deden al een ingangsproef en beginnen vandaag aan hun opleiding tot politiehond”, zegt hoofdinspecteur Michael Brinkmann, teamchef bij de hondenbrigade.

Voor het eerst organiseren de Gentse flikken de volledige opleiding. “We doen dat samen met instructeurs van andere zones of de federale politie,” zegt Brinkmann, “maar ons korps organiseert alles.”

Over hindernissen springen, rustig blijven als hun geleider wordt benaderd: op de eerste schooldag werd het al meteen getest. “De komende weken gaan we naar het stadscentrum om te wennen aan de drukte. Ook grote schepen, de Ghelamco Arena en de luchthaven van Zaventem staan op hun programma”, zegt Brinkmann. “Zo raken ze gewend aan de omgevingen waarin ze later zullen moeten werken.”

De aspirant-politiehonden zullen dus al in het straatbeeld opduiken, maar nog niet worden ingezet. “Pas als ze slagen in december, worden ze gebruikt in politieoperaties. Samen met de zes andere honden die we al hebben.”

Door Cédric Maes