N-VA-politica countert kritiek van experts Strafrechtcommissie: “Op flessen getrokken”

Bron © BELGA

Sophie De Wit (N-VA) Foto: BELGA

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit betreurt dat de experten die zijn aangesteld om het Strafwetboek te hervormen er de brui aan geven. De N-VA-politica is het niet eens met de argumenten die de experten daarbij gebruiken. Dat de politiek bewust zou kiezen voor meer repressie omdat dat makkelijker te ‘verkopen’ zou zijn aan de burgers, is volgens De Wit “op flessen getrokken”. “Mensen hebben het gevoel dat er straffeloosheid heerst en dan moet de politiek zorgen voor oplossingen”, zo zei De Wit in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Maandag raakte bekend dat de twee experten die in 2015 door minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waren aangesteld om de hervorming van het Strafwetboek voor te bereiden hun ontslag hebben aangeboden. Hoogleraar Joëlle Rozie (UA) en advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie Damien Vandermeersch hekelen de ingrijpende politieke wijzigingen die aan hun ontwerptekst zijn aangebracht, die er volgens hen in zullen resulteren dat er te veel gevangenisstraffen worden uitgesproken.

Volgens Rozie wil de politiek “meer repressie” hoewel daar geen wetenschappelijke argumenten voor zijn. “Zij vinden dat het makkelijker is om aan de burger mee te delen dat repressie het antwoord is op criminaliteit, terwijl repressie en zware gevangenisstraffen recidive in de hand werken”, aldus Rozie in De Ochtend.

Straffeloosheid

“Dat is op flessen getrokken”, reageert N-VA-Kamerlid Sophie De Wit. Zij vreest vooral voor straffeloosheid. “Op voorhand zeggen dat je nooit een gevangenisstraf onder één jaar kan uitspreken, dan lijkt het mij dat een rechter niet meer alle middelen heeft om te kunnen bestraffen. De relschoppers in Brussel zouden dan geen gevangenisstraf meer kunnen krijgen. Vandaag is er al een gevoel van straffeloosheid bij de burger”, aldus De Wit.

De N-VA-politica verwijst naar Nederland waar ook straffen voor kleinere feiten worden uitgevoerd. “In Nederland worden bijna alle straffen uitgevoerd, ook de gewone boetes. Vandaag staan daar de gevangenissen leeg, is de recidive gedaald”, aldus De Wit. Ze vindt het dan ook jammer dat de experten er de brui aan geven, maar vindt dat de commissie moet verderwerken. “Ik zou graag alle conclusies samen leggen en zorgen voor een evenwichtige oplossing”, besluit De Wit.

Door jvh
VOOR ABONNEES