Italiaanse nationale ploeg in historische crisis: “We zijn nu echt wel diep gezakt”

Foto: AFP

De Italiaanse nationale ploeg verkeert in crisis. Na het missen van het WK in Rusland, krijgt ook Roberto Mancini de Azzurri niet op de rails. Maandag verloor een zwak Italië zijn tweede groepsmatch van de Nations League met 1-0 in Portugal, waardoor het amper één wedstrijd van zijn laatste negen matchen kon winnen: een oefenpot tegen Saudi-Arabië.

Nee, het gaat niet goed met Italië. De 1-0-nederlaag van maandagavond op bezoek bij Portugal is de zoveelste opeenvolgende klap die La Squadra Azzurra te verwerken kreeg. De neergang begon in november vorig jaar toen Italië zich in de play-offs voor het WK liet ringeloren door Zweden. “De Zweedse vloek”, noemt La Gazzetta dello Sport het. “Het doelpunt van Johansson heeft de deur naar de hel van het Italiaanse voetbal op 10 november 2017 geopend. Sinds die wedstrijd in Zweden is Italië in een diepe crisis weggezakt. “

Italië miste voor het eerst in zestig jaar een wereldkampioenschap voetbal. 2018 bracht geen beterschap. Een nederlaag tegen Argentinië (2-0) en een gelijkspel (1-1) tegen Engeland (met een penaltygoal in het slot) in maart. Een nipte zege (2-1) tegen Saudi-Arabië in de eerste interland onder Mancini in mei, gevolgd door een nederlaag tegen Frankrijk (3-1) en een gelijkspel tegen Nederland (1-1) in juni. Allemaal sterke tegenstanders, maar het deed Italië wel afglijden naar de 21e plaats op de FIFA-wereldranglijst. De slechtste ranking in de geschiedenis van Italië. “We zijn nu echt wel diep gezakt.”

“De komst van Mancini heeft nog niet voor een ommekeer kunnen zorgen”, aldus La Gazetta. “Tegen Saoedi-Arabië was het niet overtuigend, tegen een dominant Frankrijk kregen we een lesje van de toekomstige wereldkampioen. De start van de Nations League zou ons duidelijk maken of we mochten hopen op een revival van ons nationaal elftal, maar in de laatste daarvan kregen we een dubbele koude douche.”

Italiaanse nationale ploeg in historische crisis: “We zijn nu echt wel diep gezakt”
Foto: AFP

Italië opende de Nations League met een 1-1-gelijkspel tegen Polen. “Maar dat hadden we vooral te danken aan twee geweldige parades van Gigio Donnarumma. Door het gelijkspel mocht vooral Polen zich tekortgedaan voelen.” Maandag volgde dan de tweede teleurstelling: een kansloze 1-0-nederlaag tegen Portugal zonder Ronaldo. “Ondanks de tactische ommezwaai en negen nieuwe basisspelers was het scenario hetzelfde. Italië voetbalde langzaam en voorspelbaar en was soms een speelbal van de tegenstanders. Het eindresultaat had zelfs hoger kunnen oplopen als Donnarumma en Romagnoli niet bij de pinken waren geweest. Samengevat: nul overwinningen in vier officiële wedstrijden en slechts één succes in de laatste negen matchen. Vanaf Zweden onderging Italië ... een nachtmerrie!”

Met amper één op zes in de Nations League dreigt zelfs de degradatie uit Divisie A. “Dit zijn geen vriendenmatchen die je kan gebruiken om dingen uit te proberen. Als je naar Divisie B zakt, moet je tegen mindere tegenstanders spelen. En dan moet je weer inkrimpen.”

“André Silva moest vertrekken bij AC Milan. Maar als we tegenover hem staan, speelt hij ons van de mat. Zijn doelpunt en wedstrijd zijn eigenlijk een metafoor. De Wereldvoetbalbond maakte gisteren 55 genomineerden bekend voor het Wereldelftal van afgelopen seizoen: Buffon en Chiellini waren de enige twee Italiaanse genomineerden. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Laat we dus proberen om iets leren van Portugal, dat een echt elftal heeft gebouwd dat ook resultaten kan halen zonder sterspeler Cristiano Ronaldo.”

Italiaanse nationale ploeg in historische crisis: “We zijn nu echt wel diep gezakt”
Door md