Vakbond: “Acties van zeeloodsen onvermijdelijk”

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: VUM

Het overleg tussen de Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en de zeeloodsen heeft geen akkoord opgeleverd. Dat meldt de liberale vakbond VSOA, die de zeeloodsen vertegenwoordigt, dinsdag. “Acties zijn niet meer te vermijden”, klinkt het.

De VSOA had bij de minister aangedrongen op overleg nadat die een bilateraal akkoord had gesloten met de Beroepsvereniging van Rivierloodsen (BVL). De bond was niet te spreken dat de vakbonden niet betrokken waren.

Gesprekken tussen beide partijen leverden niets op. “De minister verliet het overleg en heeft in éénzelfde beweging eerdere met het VSOA gesloten akkoorden, die door allerlei vertragingsmaneuvres nog niet uitgevoerd werden, van tafel geveegd”, zegt VSOA-secretaris Gerda De Norre.

Volgens de bond hebben eerder gemaakte afspraken geen waarde, als er voortdurend nieuwe akkoorden gesloten worden. “De VSOA-loodsen zijn hierover gechoqueerd en ontstemd en acties zijn dan ook niet meer te vermijden.”

Volgens het kabinet van minister Weyts kwam hij in april vorig jaar nog overeen met de VSOA dat de zeeloodsen extra vergoedingen zouden krijgen. “Nu eist de VSOA nog eens extra verloning zonder zelfs een rechtstreekse koppeling aan efficiëntiewinsten ter compensatie ervan”, zegt woorvoerder Jeroen Tiebout. Deze inspanning om de efficiëntie te verhogen was wel deel van het akkoord met de BVL.

Volgens Tiebout benadrukt Weyts open te blijven staan voor “elk gesprek op basis van redelijke, gerechtvaardigde voorwaarden”.

Door jvh