Belgische bonden stellen Ryanair voor ultimatum: week tijd om Belgisch recht te erkennen

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: EPA-EFE

De Belgische vakbonden hebben dinsdagvoormiddag tijdens een vergadering met de directie van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair een voorstel tot collectieve arbeidsovereenkomst (cao) overgemaakt. Dat is vernomen van verschillende vakbondsvertegenwoordigers. De tekst, ingediend door het gemeenschappelijk vakbondsfront, omvat dat Ryanair het Belgische arbeidsrecht erkent. Ryanair heeft zeven dagen de tijd om te antwoorden op de inhoud van de tekst.

Het voorstel voorziet dat de luchtvaartmaatschappij vanaf een bepaalde datum (wellicht 1 januari 2019, nvdr.) het Belgische arbeidsrecht en rechtbanken erkent, zegt vakbondsman Filip Lemberechts van ACLVB.

Volgens de vakbondsman zou Ryanair zo’n erkenning kunnen overwegen, maar dan eerder tegen 2022, wanneer een Europese regelgeving ervoor zal zorgen dat werknemers zullen moeten kiezen of ze onderworpen willen worden aan de Ierse fiscale regelgeving, of die van het land waar ze actief zijn.

LEES OOK. Ryanair schrapt woensdag 150 van de 400 vluchten van en naar Duitsland

Meer rust- en werktijden

Als Ryanair akkoord zou gaan met de tekst - wat volgens Lemberechts een overwinning zou betekenen - zou dat een basis vormen voor de installatie van een syndicale delegatie, die vervolgens onderhandelingen zou kunnen opstarten over onder meer rust- en werktijden, aldus de vakbondsman.

De christelijke bediendebond gaat uit van een negatief antwoord van Ryanair op het voorstel. “De tekst is bovendien enkel een document om de toepassing van de wet te vragen”, aldus vakbondsman Didier Lebbe.

De christelijke vakbond en zijn verschillende Europese tegenhangers waren vorige week samengekomen in Rome en zien elkaar donderdag in Brussel om de datum van 28 september officieel vast te leggen voor “de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair”. Op dezelfde dag zullen ze om 15.00 uur een ontmoeting hebben met een vertegenwoordiger van de Europese Commissie, aan wie ze al herhaaldelijk uiting gegeven hebben van hun klachten.

Door jvh