Zelfs regenpijpen en bliksemafleiders van kerken zijn niet langer veilig voor koperdieven

Twee afvoerbuizen raakten beschadigd, eentje werd quasi helemaal weggenomen. Foto: jvi

Dilbeek / Groot-Bijgaarden / Asse -

Opmerkelijk diefstal aan de Sint-Egidiuskerk in Groot-Bijgaarden. Koperdieven zijn er aan de haal gegaan met stukken regenpijp en delen van de bliksemafleiders. Pastoor Marc Boulanger schrikt niet meer van dergelijke diefstallen.

Heiligschennis van de bovenste plank. Dieven hebben in het centrum van Groot-Bijgaarden grote stukken regenpijp en delen van bliksemafleiders van de Sint-Egidiuskerk gestolen. De diefstal gebeurde vermoedelijk afgelopen weekend aan de rustigere achterzijde van de kerk.

Volgens pastoor Marc Boulanger is het lang de eerst keer niet dat afvoerbuizen en delen van de bliksemafleiders verdwijnen. “Het is zelfs schering en inslag, en dan heb ik het zeker niet alleen over Groot-Bijgaarden”, zegt hij. “Recent werden van de kerk in het centrum van Asse ook al vier afvoerbuizen gestolen. Daarnaast zijn nog veel meer gevallen bekend.”

Grote markt

Het is de daders niet zozeer om de afvoerbuizen of leidingen zelf te doen, wel om het koper waaruit ze zijn gemaakt. Vermoedelijk worden ze bij een oud ijzer inzamelpunt binnengebracht waarna ze cash uitbetaald worden. “Er is absoluut een grote markt voor”, weet Marc Boulanger. “Is het niet hier, dan wel in Oost-Europa. Heb ik mij laten vertellen. De spoorwegen hebben er trouwens zo veel last van dat ze hun koperen leidingen in de grond betonneren, dat kunnen wij jammer genoeg niet.”

Volgens Boulanger is het dweilen met de kraan open. Er zullen immers gewoon nieuwe koperen afvoerbuizen moeten komen aan de kerk. “En die zullen op termijn weer verdwijnen”, zucht Boulanger. “Maar we kunnen quasi niet anders wegens de strikte erfgoedregels.”

Twee medewerkers van de firma Van Loy en Cie, een bouwonderneming, gespecialiseerd in het uitvoeren van restauratiewerken aan monumenten en gebouwen, kwamen gisteren de schade opmeten. Ook zij bevestigden dat dit lang niet de eerste soortgelijke diefstal is. De experts schatten de waarde van de buit in Groot-Bijgaarden alvast niet hoog in. “Hier is maximum voor 50 euro aan koper gestolen”, klinkt het. “Het gaat bij dergelijke diefstallen vaak om kleine bedragen, maar als je op een nacht op meerdere plaatsen gaat stelen, kan die som fors oplopen.”

Door Joost Van Liefferinge