Hier worden drollen geteld; met plezier, want het resultaat is spectaculair

Dit jaar zijn tot vijftig procent minder drollen op speelpleintjes geteld dan vorig jaar. Foto: dji

Oostende -

Het hondenpoepplan van de stad Oostende blijkt succesvol. Dit jaar zijn tot vijftig procent minder drollen op speelpleintjes geteld dan vorig jaar.

“Wordt het aantal hondendrollen dan geteld?”, horen we u denken. Ja, dus.“De medewerkers van de dienst Openbaar Domein houden sinds jaar en dag bij hoeveel en waar ze hondenpoep opruimen. Zo krijgen we een goed beeld van de problematiek”, licht burgemeester Johan Vande Lanotte toe.Eén van de plekken waar (te) veel hondenpoep werd waargenomen was op speelpleinen. Het stadsbestuur nam daarop maatregelen in een actieplan. Onder andere het aantal hondenpoepbuizen werd sterk verhoogd, het aantal hondenloopweides werd volledig omheind, en honden werden verboden op speelpleintjes. De spelregels voor het speelplein werden kenbaar gemaakt via borden, en er werd op elk speelplein de mogelijkheid voorzien om de hond vast te maken.“De resultaten van deze acties zijn spectaculair. In de eerste acht maanden van 2017 werden 16.515 eenheden ‘verzameld’ door de diensten van Openbaar Domein. In de eerste maanden van 2018 is dat nog 8.031, een daling met 50 procent. Deze daling wordt door de ploegen op het terrein overigens ook gevoeld. Het schoonmaken kan duidelijk sneller dan voorheen. Vroeger deed men een vijftal dagen over een ronde, nu is dat nog drie dagen”, zegt Vande Lanotte. Waar uit de statistieken blijkt dat hondenpoep wél nog een probleem is aan een speelplein, zullen de komende weken gerichte controles gebeuren.

Mobiele camera's

“We hebben zes mobiele camera's beschikbaar, die al werden ingezet op zes plaatsen. Twee politiemensen houden lezen deze beelden constant uit. Dit is ook efficiënt om sluikstorters te vatten. Zo hebben we iemand gevat die met 50 cent vijf huisvuilzakken en twee pmd-zakken in de ondergrondse afvalcontainer wou stoppen, waardoor het systeem blokeerde”, aldus nog Vande Lanotte.De stad kondigde vorig jaar aan DNA-stalen te nemen van drollen, om vaststellingen te linken aan elkaar. Dat gebeurde vooralsnog niet.

Door Dominique Jauquet,dji