Blaffende hond en filmpje dwarsbomen plannen van dieven

De daders parkeerden hun auto op deze plaats om de gestolen spullen in te laden. Foto: mmv

Tienen -

Dieven wilden zondagnacht aan de haal gaan met materiaal uit verschillende bestelwagens in Tienen. Ze werden gedwarsboomd door de hond Kira en baasje Kimberly, die de daders filmde met haar gsm.

In de Vinckenboschvest was in het holst van de nacht van zondag op maandag kabaal te horen. Dieven hadden het gemunt op enkele bestelwagens die er geparkeerd stonden. De daders reden weg met hun auto die tjokvol zat met gestolen werkmateriaal. Uiteindelijk werden ze onderschept op de E40 ter hoogte van Leuven.

Waar de dieven niet op hadden gerekend, was dat Kimberly Vansina hun diefstal had gefilmd met haar gsm. “Dat kwam door onze hond Kira”, zegt Kimberly. “Zij had opgemerkt dat er iets niet pluis was. Ze bleef maar blaffen. We zijn dan opgestaan om te kijken wat er gaande was. Op het eerste gezicht was er niets ongewoons aan de hand, gewoon iemand die spullen in een auto aan het laden was. Maar toen er nog iemand aankwam met nog meer werkmateriaal, had ik door dat er iets niet klopte. Ik heb mijn gsm genomen, maar was vergeten dat het lampje nog aanstond. We waren zondag naar het vuurwerk gaan kijken en dan moet je wat bijlichten. Toen ik wou beginnen filmen, sprong het licht aan. Dat deed de dieven schrikken. Ze konden zich niet snel genoeg uit de voeten maken en lieten heel wat buit vallen. Ik ben de spullen gaan oprapen, want voor hetzelfde geld gebeurt er zo een ongeluk. Er waren onder meer werkkoffers van TM-bouw, wat vreemd is, want er staat hier geen bestelwagen van dat bedrijf. Blijkbaar zijn ze dus op verschillende plaatsen geweest.”

Het was een ruw ontwaken voor Gunther Schurmans, de zaakvoerder van TM-bouw. “Maandagochtend werd ik opgebeld door de chauffeur die met die bestelwagen wou vertrekken vanuit de Spikdoornstraat”, zegt Schurmans. “Hij was in paniek, want heel de auto was leeggehaald. De daders hadden een zijraam van de auto opengebroken om zo de achterdeur te kunnen openen. Ze gingen aan de haal met de volledige inhoud, goed voor enkele duizenden euro's. Iemand maakte een filmpje en stuurde dat door naar mij. Het werkmateriaal is terecht, maar we zullen nog even moeten wachten voor we het terugkrijgen.”

Ontsnapt

Hoewel de buit terecht is, zijn de dieven kunnen ontkomen. Hun ontsnapping ging gepaard met enkele gevaarlijke manoeuvres.

“Door het filmpje hebben we snel een signalement kunnen verspreiden”, zegt korpschef Pierre Schippers. “Enkele collega's die in de buurt van de snelweg waren, merkten de wagen met Nederlandse nummerplaat op en zetten de achtervolging in. Ter hoogte van Leuven op de E40 stopte de bestelwagen op de linkerrijstrook. De inzittenden sprongen uit de wagen, klommen over de middenberm en vluchtten te voet weg. Om de veiligheid te garanderen, bleef de patrouille bij het voertuig en kon ze de achtervolging niet meteen inzetten.”

Door Michiel Munten
VOOR ABONNEES