Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2018 - Unknown
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Nancy Peeters (links) en Debbie Heymans zijn vanaf nu de eerste twee Klein-Brabantse verpleegsters op de fiets JoH

Twee thuisverpleegsters zijn files en parkeerboetes beu en kiezen voor de fiets

“Met de fiets is heel wat gezonder en uiteindelijk gaat het even snel”

Bornem, Ruisbroek

-

Elke dag in de file en regelmatig een parkeerboete in de bus. Het is dagelijkse kost voor mensen die in de thuisverpleging werken. Debbie Heymans uit Bornem en Nancy Peeters uit Ruisbroek waren het ook beu en hebben voor een ommezwaai gezorgd: vanaf nu bezoeken ze hun patiënten met de fiets.

Debbie (28) en Nancy (57) werken voor thuisverpleging Villa Roses en hebben respectievelijk zes en 36 jaar ervaring als thuisverpleegster. Sinds deze week doen ze hun ronde niet meer met de auto maar met de fiets. “Het allergrootste probleem was het gebrek aan parkeerplaats. Zeker in de dorpscentra was het niet evident om een vrije plaats te vinden”, leggen ze uit.

“Soms moesten we drie tot vier keer door een winkelstraat rijden zonder plaats te vinden. En dan parkeerden we even fout om toch snel dat spuitje te gaan zetten bij de patiënt. En drie minuten later zit er een boete tussen je ruitenwisser”, doen de verpleegsters hun beklag.

Medische fietstas

“Daarnaast werden de files op de N16 en de in- en uitvalswegen van Klein-Brabant ook alleen maar langer. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze verplaatsingen alleen nog met de fiets te doen. We hebben een tas bij ons waarin onze toestellen en benodigdheden zitten zoals een bloeddrukmeter, een saturatiemeter, ontsmettingsmiddel en verband. Verplaatsen met de fiets is niet alleen gezonder dan met de auto, het is ook beter voor het milieu en we verliezen eigenlijk niet meer tijd dan vroeger.”

Debbie Heymans en Nancy Peeters Fietsende Thuisverpleegsters ‘‘Geen plaats? Snel even foutparkeren om dat spuitje te gaan zetten en drie minuten later heb je een boete’’

Qua organisatie van hun ronde moest er wel een en ander worden bijgestuurd. “Het grote verschil is dat we nu in een gemeente blijven. Vroeger kon het al eens gebeuren dat we van Ruisbroek naar Breendonk moesten en dan nog snel eens naar Bornem. Dat is nu weggevallen. Wij doen ’s avonds alleen een ronde in Ruisbroek en Debbie doet ’s morgens ook nog een ronde in Bornem.”

Fietsostrade

Hoewel Debbie in Bornem woont, is het voor haar geen probleem om een ronde in Ruisbroek te doen. “Via de fietsostrade ben ik op 28 minuten in Ruisbroek. Dat is even snel als met de auto, tijdens de spits. En op de fiets kan je tot rust komen. Het is alsof je de stress en de spanning even uit je hoofd kan zetten. We zijn nu nog maar net bezig als fietsende verpleegsters, maar we hebben tegen mekaar al gezegd dat het spijtig is dat we hiermee niet sneller begonnen zijn.”

Ook tijdens de winter

Debbie en Nancy zijn overigens van plan om het hele jaar met de fiets te blijven rijden. “Niet alleen tijdens mooie zomerdagen, maar ook tijdens een stormachtige avond in de herfst of wanneer de rijbaan er spekglad bij ligt in de winter. “Met de auto moeten we er ook door. Veel verschil gaat dat dus niet maken”, klinkt het overtuigd.