Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2018 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

RR

Secretaris Jong N-VA stapt op na racistische reacties

Zwijndrecht/Beveren

-

Yannick Dhondt (23) uit Beveren heeft ontslag genomen als secretaris bij Jong N-VA Zwijndrecht en Burcht. Maandag kwamen aanstootgevende reacties van hem op sociale media naar boven. Dhondt plaatste een reactie op een satirische Facebookpagina met racistische grappen en postte “Hitler deed niets verkeerds” op een pagina van Comac, de jongerenbeweging van PVDA. Hij was ook lid van de omstreden studentengroep Schild & Vrienden.

“Het is totaal niet mijn bedoeling geweest om onrespectvol om te gaan met een bepaalde groep mensen. De reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in. Moest ik hiermee mensen gekwetst hebben, mijn excuses daarvoor.” Met die woorden reageerde Yannick Dhondt dinsdag op Facebook na zijn ontslag als lid en secretaris bij Jong N-VA in Zwijndrecht.

Daarmee verwees de man naar zijn bericht op de satirische Facebook­pagina ‘Vlaams Belang Mexico’. In die groep werd “Ik haat knikkers” gepost, voorgegaan door: “Vlaams Belang Mexico voelt zich racistisch”. Dhondt reageerde daarop met de grap “Nate Higgers”. Ongeveer een jaar geleden plaatste het ex-lid van Jong N-VA ook “Hitler did nothing wrong” als reactie op een Facebookpost van Comac.

Dhondt was tot voor kort lid van de omstreden organisatie Schild & Vrienden, maar wil zich daarvan distantiëren na de ophefmakende Pano-reportage over de vereniging. “Na het zien van die tweets heb ik zelf een gesprek gehad met de lokale afdeling van N-VA”, zegt Dhondt. “Ik heb uitgelegd wat er gebeurd is en mijn ontslag aangeboden. Dat werd meteen aanvaard. De reacties waren allebei absoluut niet gemeend. Ik heb ze geschreven om te lachen en er verder niet bij nagedacht.”

Schild en Vrienden

Over zijn lidmaatschap bij Schild & Vrienden is Dhondt niet helemaal duidelijk. Eerst zegt hij dat hij geen lid was, daarna dat hij bij de laagste rang van de beweging hoorde. “Ik postte wel eens artikels in de Facebookgroep. Van de racistische uitspraken uit de reportage wist ik niets.”

Bert Verbraeken, de lokale voorzitter van N-VA in Zwijndrecht, zegt dat hij niets wist van de berichten van Dhondt. Op de Facebookpagina ‘Vlaams Belang Mexico’ is het bericht van Dhondt ondertussen verwijderd. De partij Vlaams Belang heeft naar eigen zeggen niets te maken met de Facebookpagina ‘Vlaams Belang Mexico’.  (rvre)

De bewuste reacties van Yannick. rr

AANGERADEN