Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/09/2018 - Unknown
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Dupont zag zijn straf fors verminderd. De rechter geeft hem een nieuwe kans.bfs

Beroepsrechter ‘gelooft in beterschap’ en herleidt celstraf van 12,5 jaar tot 2,5 jaar

Superstraf voor ‘onverbeterlijke wegpiraat’ van tabellen geveegd

Belsele

-

Verkeersrecidivist Benjamin Dupont (42) heeft aan de beroepsrechter een fikse korting op zijn historisch hoge celstraf van 12,5 jaar gevraagd én gekregen. “We geloven in beterschap”, zei de rechter, die zijn celstraf terugbracht tot 2,5 jaar cel.

Garagist Benjamin Dupont had tijdens zijn proces in beroep haast op zijn blote knieën om strafvermindering gevraagd. “Ik heb mij herpakt, mijn frank is gevallen”, putte hij zich uit in goede bedoelingen. “Mijn leven is nu eindelijk weer op orde. Ik heb vooral psychiatrische hulp nodig, geen verblijf in de gevangenis. Daar zat ik in de cel tussen pedofielen.” Een verhaal dat niet had gepakt bij politierechter Peter D'hondt in Dendermonde. Die had Dupont in januari van dit jaar veroordeeld tot zeven jaar gevangenis, 60.400 euro en een halve eeuw rijverbod. De hoogste straf ooit gegeven door D'Hondt. De waslijst aan feiten waarvoor de garagist zich moest verantwoorden was dan ook lang. Dronken sturen, rijden tijdens een rijverbod, ongevallen, vluchtmisdrijf, onverzekerd rijden, gesjoemel met vervangwagens en een hele reeks andere overtredingen. Een van de meest frappante inbreuken pleegde hij in juni van vorig jaar. Toen reed hij dronken met zijn vijfjarig kind op de achterbank zwalpend en aan hoge snelheid rond. Toen hij uit het verkeer werd gehaald was hij te dronken om verhoord te kunnen worden.

“Hardleers”

Voor rechter D'Hondt was de maat meer dan vol, en ook de politierechter in Sint-Niklaas had er genoeg van. Die dikte zijn celstraf een maand later voor een reeks nieuwe feiten nog verder aan tot 12,5 jaar en verhoogde ook zijn boete nog met bijna 21.000 euro.

Maar de beroepsrechter in Dendermonde was dinsdag een pak milder gestemd. “Het gaat om ernstige feiten en het is onbegrijpelijk dat u ze steeds opnieuw heeft gepleegd”, motiveerde de rechter. “U bent hardleers en heeft veel kansen gehad om terug op het juiste pad te geraken. Maar u vertelde ons dat u een nieuwe start wilt nemen. Die kans gaan we u geven. We geloven in beterschap.” Dat bleek uit het vonnis van de beroepsrechter. De celstraf van 12,5 jaar werd herleid tot 5 jaar waarvan de helft met uitstel. Ook de boete werd teruggebracht tot 68.000 euro deels met uitstel. Het rijverbod werd teruggebracht naar 30 jaar, maar Dupont blijft ongeschikt om nog met een auto te rijden en had sowieso ook al een levenslang rijverbod lopen.

benjamin dupont verkeersrecidivist “Ik heb vooral psychiatrische hulp nodig, geen verblijf in de gevangenis. Daar zat ik in de cel tussen pedofielen”