Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit artikel is exclusief voor abonnees.
Lees gratis verder >

12/09/2018 - Unknown
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

De overleden merrie werd gevonden door een boer die in de buurt van de weide woont.JCr

Paardenbeul doodt jonge merrie

Gingelom

-

Een paardenbeul heeft in de nacht van maandag op dinsdag toegeslagen in een afgelegen weide. De dader sneed de halsslagader over van een eenjarige merrie, die doodbloedde. “Als ik degene tegenkom die dit gedaan heeft, doe ik graag hetzelfde met hem. Hiervoor wil ik met plezier twee jaar in de gevangenis zitten”, zegt de eigenaar die anoniem wenst te blijven.

Het was een landbouwer die even verderop woont die het dode paard dinsdag aantrof en de eigenaar verwittigde. “Bijna overal hing er bloed. Aan de draad, in de weide, in de drinkbakken. Daar zat zelfs meer bloed dan water in. Het is eigenlijk een geluk dat de dader de halsslagader overgesneden heeft. Daardoor heeft het dier niet lang moeten afzien en is het doodgebloed”, zucht de eigenaar. Zowel hij als het parket hebben het raden naar de dader of een mogelijke verdachte. “Het onderzoek loopt”, aldus parketwoordvoerster Anja De Schutter.

15 cm 

De eigenaar, die meerdere paarden bezit, heeft wel een vermoeden hoe het mogelijk verlopen is. “Al twee maanden voederen wij de dieren in de weide dagelijks bij. Door de droogte staat er ook bijna niets meer. Telkens als ik kom, lopen ze naar de draad omdat ze weten dat ze eten krijgen. Toen er genoeg gras was, moest je er niet aan denken dat ze zouden komen. Waarschijnlijk is er ook nu een auto gestopt en zijn de paarden daarop afgekomen. De dader heeft het veulentje vermoedelijk geaaid en het vertrouwen gewonnen voordat hij uithaalde. De wonde was zeker 15 cm groot. Of de merrie zich niet zelf kan verwond hebben? Neen, zowel het labo als de veearts hebben daar nergens sporen van gevonden. Dit is door iemand aangebracht. Het enige wat ik nu kan doen, is mijn andere paarden van de weide weghalen. Dat zal dan ook gebeuren”, zegt de eigenaar.(jcr, geho)