Dode bij vechtpartij tussen transmigranten op snelwegparking E40 in Wetteren

Bron © Eigen berichtgeving, blg

Foto: jvb

Wetteren -

Bij een vechtpartij tussen transmigranten is in de nacht van dinsdag op woensdag een dode gevallen, bevestigt het parket van Dendermonde. Het slachtoffer, een 24-jarige man uit Eritrea, overleed na meerdere messteken. “Vreselijk tragisch”, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De burgemeester van Wetteren, Alain Pardaen (CD&V) heeft nu in samenspraak met de gouverneur Jan Briers, politie en procureur beslist om de snelwegparking al zeker voor drie maanden te sluiten.

De feiten gebeurden rond 1 uur op de parking van de E40 in Wetteren (richting kust), waar in het verleden al mensensmokkelbendes opgerold zijn. Het slachtoffer is een transmigrant die neergestoken werd. “Afgelopen nacht werd op de snelwegparking een man met verschillende messteken aangetroffen. Het slachtoffer, een 24-jarige man, overleed kort na de aankomst van de MUG-diensten”, meldt parketwoordvoerster Sarah Demeyer.

Volgens een getuige raakten twee groepen slaags en waren er in totaal vijftien personen betrokken. De verdachten zijn momenteel nog voortvluchtig.

De politie en het parket zijn ter plaatse en er is een gerechtelijk onderzoek gestart. Er werd een wetsgeneesheer aangesteld en het lab van de federale politie voert een sportenonderzoek uit. De snelwegparking is afgesloten. Meerdere vrachtwagenchauffeurs worden verhoord als getuigen. Het is nog niet duidelijk of er iemand opgepakt is. De onderzoeksrechter in Dendermonde kwam eveneens ter plaatse voor het verdere onderzoek.

“Vreselijk tragisch”

Staatssecretaris Theo Francken vindt de vechtpartij met dodelijke afloop “vreselijk tragisch”. Hij wijst erop dat het met de transmigrant die enkele dagen geleden op de snelweg werd doodgereden de tweede dode is.

De staatssecretaris wijst erop dat het fenomeen toeneemt en dat de zomermaanden het hoogseizoen voor migratie is. Maar volgens hem is er steeds meer geweld en agressie, en vechten bendes om de snelwegparkings. “Het gaat om heel veel zwart geld”, aldus Francken.

(lees verder onder de video)

Na overleg met de politie, het parket en de gouverneur heeft de Wetterse burgemeester Alain Pardaen (CD&V) beslist om de vrachtwagenparking voor een periode van drie maanden te sluiten. "Vanaf morgenavond 20 uur gaat de vrachtwagenparking, op de E40 richting kust dicht. Die zal 24 uur op 24 gesloten zijn, omdat ook overdag geprobeerd wordt in de vrachtwagens te kruipen. De wagenparking, het tankstation en het wegrestaurant blijven wel open. We hopen dat de maatregel niet te lang nodig blijft en dat de invoering van het negenpuntenprogramma (het actieplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken, nvdr.) en het openen van het transmigratiecentrum snel voor een betere situatie zorgt", zegt gouverneur Briers.

LEES OOK. Verenigd Koninkrijk investeert mee in veiligheid haven van Zeebrugge: “Jullie problemen zijn ook die van ons”

Dode bij vechtpartij tussen transmigranten op snelwegparking E40 in Wetteren
Foto: jvb
Dode bij vechtpartij tussen transmigranten op snelwegparking E40 in Wetteren
Foto: jvb
Door mtm, jvb
VOOR ABONNEES